Цената на какаото се е увеличила повече от два пъти от началото на 2024 г., което поставя индустрията пред сериозни предизвикателства. „Това е наистина бъркотия“, коментира Дейвид Бранч, секторен мениджър в Wells Fargo Agri-Food Institute, цитиран от CNN.
Рекордни цени на какаото
През декември 2024 г. цената на какаото достигна исторически връх от 12 646 долара за метричен тон. Причината – години на неблагоприятни климатични условия в Западна Африка и разпространение на вирусната болест на подутите издънки на какаото, които сериозно застрашават производството.
През последните две години разходите за производство на шоколад са се увеличили с над 167%, сочат данните от индекса на цените на производителите. В резултат на това търговците на дребно вдигат цените, а потребителите усещат ефекта върху джоба си.
Как реагират производителите?
Швейцарската компания Lindt определи 2024 г. като „предизвикателна“, посочвайки рекордните разходи за какао и отслабеното потребителско търсене. Производителят увеличи цените си и очаква тази тенденция да продължи през 2025 г. Например, кутия от 5,7 унции шоколадови бонбони Lindt Valentine’s heart вече струва 21,99 долара.
От Hershey’s посочват, че купуват какао около година предварително, така че сегашните рекордни стойности няма да се отразят моментално в цените на техните продукти. Въпреки това, шоколадово блокче Hershey’s от 1 паунд вече струва 14,99 долара.
Главният изпълнителен директор на Mondelez International (собственик на Cadbury и Toblerone) Дирк Ван де Пут също отбеляза „безпрецедентната инфлация“ в цената на какаото.
Как да избегнем скъпия шоколад?
Потребителите могат да се ориентират към продукти, съдържащи по-малко какао, за да избегнат най-високите цени. Wells Fargo препоръчва да се търсят шоколадови изделия с пълнители или десерти, които съдържат какао на прах вместо чисто какао.
Бъдещето на какаото
Фючърсите на какаото – индикатор за очакваните цени на бъдещата реколта – са скочили със 143% през последната година. Според Бранч пазарът е толкова напрегнат, че всяка промяна във времето в Западна Африка може да предизвика моментални ценови колебания.
Кот д’Ивоар и Гана произвеждат 70% от световното какао, но тяхното производство става все по-несигурно. Това открива възможности за нови производители като Еквадор, но има един съществен проблем – какаовите дървета дават първата си реколта едва след 4 до 6 години.
„Това е дългосрочно решение, но не и незабавно такова“, предупреждава Бранч.
С други думи, високите цени на шоколада няма да изчезнат скоро – и може би ни очаква още по-горчив вкус в бъдеще.