Цените на повечето хранителни стоки, плодове и зеленчуци се повишават на българските борси през тази седмица, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на едро в страната, се покачва с 0,56% до 2,273 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше 2,260 пункта, а базовото ниво от 1,000 пункта се взема от 2005 година.
Зеленчуци
Най-голямо поскъпване сред зеленчуците се отчита при зрелия лук кромид – с 11,31% до 1,23 лева за килограм. След него се нареждат зеле (+5,15% до 1,02 лв./кг), картофи (+3,98% до 1,11 лв./кг), зелени чушки (+3,28% до 1,97 лв./кг) и моркови (+3,09% до 1,25 лв./кг).
Най-значително поевтиняване има при тиквичките – с 7,94% до 1,45 лв./кг, както и при червените чушки (–3,3% до 2,20 лв./кг) и краставиците (–1,66% до 2,37 лв./кг). При доматите спадът е минимален – 2,07% до 2,07 лв./кг.
Плодове
Прасковите поскъпват с 3,54% до 4,02 лв./кг, а дините – с 2,56% до 0,70 лв./кг. В същото време гроздето поевтинява с 2,93% до 2,90 лв./кг, ябълките – с 2,12% до 2,77 лв./кг, а лимоните – с 1,68% до 4,40 лв./кг.
Млечни продукти
Цената на кравето сирене нараства с 1,99% до 12,07 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ – с 0,79% до 17,80 лв./кг. Киселото мляко (400 г) се продава за 1,40 лв., с 1,27% нагоре, а прясното мляко (1 л) поскъпва с 2,01% до 2,28 лв. Кравето масло (125 г) е с 0,56% по-скъпо – 3,12 лв. за брой.
Месо и яйца
Замразеното пилешко месо поскъпва с 1,08% до 7,02 лв./кг, а яйцата (размер М) – с 2,7% до 0,38 лв. за брой.
Основни хранителни продукти
Оризът поскъпва с 0,68% до 3,31 лв./кг, докато брашното тип 500 поевтинява с 0,84% до 1,47 лв./кг. Олиото се продава за 3,25 лв./л, с 0,85% нагоре, а захарта поевтинява с 2,04% до 1,80 лв./кг. Цените на зрелия фасул и лещата се покачват с 2,02% и 0,23% до 4,29 лв. и 4,35 лв./кг съответно.