Перспективата за какаовите зърна предлага нежелани новини за производителите на шоколад, които се надяват цените да се понижат, пише Financial Times.
След експлозивното рали през първите четири месеца на годината цените се охладиха донякъде. След като започнаха годината с около 4400 долара за тон, фючърсните цени на какаовите зърна достигнаха своя връх от 12 000 долара през април – доста над коригираната спрямо инфлацията средна стойност за десетилетие от 3400 долара. Въпреки това до май цените паднаха до 7000 долара за тон. Но почивката вероятно ще бъде временна. Перспективата за многогодишен структурен дефицит на търсене и предлагане на какаови зърна ще означава, че идват много по-високи цени.
Това вероятно ще хване много производители на шоколад, които са заложили на свой риск на по-устойчив спад на цените, изтощавайки запасите си, като същевременно намаляват хеджирането на цените от осем до девет месеца търсене на пет месеца. Силният брой на шушулките, регистриран от май до август, породи надежди сред производителите, че възстановяването на производството ще попълни запасите, особено след дефицита от 500 000 тона през сезон 2023-24 г. – третият пореден годишен дефицит и най-големият досега. Този дефицит се дължи на спад от 13 процента в световното производство на какао поради много по-слабото производство в Кот д’Ивоар и Гана – отговорни за повече от половината от световното производство.
Мнозина посочиха феномена на затоплящото време Ел Ниньо като основен двигател на тази лоша реколта, очаквайки преход към охлаждащия модел на Ла Ниня, за да съживи добивите. Последните данни обаче попариха тези надежди. Броят на шушулките в ключовите производствени региони се е влошил и сега се прогнозира, че сезон 2024-25 ще отчете дефицит от 160 000 до 200 000 тона, според Forestero, водеща изследователска компания за какао, и този път от изчерпана база от запаси.
Борсовите запаси в Европа и САЩ се сринаха от 400 000 тона през декември 2023 г. до малко над 100 000 тона — най-ниското количество, регистрирано някога. Такива намаляващи резерви засилват опасенията относно продължително свиване на доставките. И все пак само времето не може да поеме цялата вина. Структурните проблеми са в основата на кризата. Новите закони за обезлесяването обезсърчиха фермерите да разширяват насажденията, докато глобалният недостиг на торове, изострен от войната на Русия в Украйна, доведе до по-ниски нива на използване. Западна Африка също се бори със застаряващите дървета и разпространението на вируса на подутите издънки на какаото. Вирусът отдавна е признат за производствен убиец. След като симптомите се появят, дърветата обикновено умират в рамките на четири години, като добивите са значително засегнати от първата година. Неотдавнашно проучване на Forestero, използващо нова технология, базирана на ДНК, разработена от SwissDeCode, заключава, че текущото разпространение на CSSV в какаовите ферми в Западна Африка е около 67 процента, много по-високо от 30 процента, смятано преди.
Ако приемем, че повечето заразени дървета развиват симптоми, това би означавало предстоящ срив на производството в Кот д’Ивоар и Гана. Експертът по какаото и ръководител на изследванията в Tropical Research Services, Стив Уотеридж, отбеляза, че производството в Кот д’Ивоар може да намалее наполовина с течение на времето поради разпространението на CSSV, в съответствие с други производствени шокове, свързани с болести, пише още FT.
Нестабилността на предлагането на какао се подчертава от неговите географски ограничения. Отглеждано предимно в тесен екваториален пояс, какаото е силно уязвимо на регионални шокове. На какаовите дървета са нужни приблизително четири години, за да узреят, което означава, че всякакви нови инициативи за засаждане няма да предложат незабавно облекчение.