Цените на захарта в световен мащаб достигнаха най-ниското си ниво за последните четири години, като само за първите четири месеца на тази година се регистрира спад от 20%. Въпросът е дали този спад ще се отрази на цените у нас и дали сладкарските изделия ще поевтинеят.
В една от малките сладкарски работилници се изработват повече от 7 торти и безброй сладкиши на ден. Изненадващо, захарта не е основната съставка в съвременните сладкарски изделия.
Даниел Станев, сладкар, разказва пред NOVA, че освен захар, в сладкарството се използват и други продукти като маскарпоне, паста от пистачо, различни видове шоколад – тъмен, млечен, бял, както и комбинации с розов шоколад.
Жулиен Таушанов, собственик на сладкарска работилница, отбелязва, че има и естествени заместители на захарта. Въпреки че захарта поевтинява, тортите и сладките изкушения ще поскъпват.
Той уточнява, че цените на шоколада и зехтина също са се повишили, а най-сериозно са поскъпнали млечните продукти. След добавянето на комуналните разходи, цената на парче торта може да стане значително по-висока.