След три години на поскъпване до най-високите нива от шест години насам, цените на захарта започват да спадат. Причината за обръщането на тенденцията е възобновеният износ от Индия и рекордната реколта в Бразилия – най-големия производител на захарна тръстика в света.
Фючърсите за суровата захар в САЩ тази седмица паднаха до 17,61 цента за фунт – най-ниското им ниво от 2021 г. насам. Това се дължи отчасти на решението на Индия, втория по големина производител на захар в света, да разреши износ на 1 милион тона за настоящата селскостопанска година, която приключва през септември. Очаква се общото годишно производство на страната да достигне 27 милиона тона.
В същото време Бразилия отчита изключително добра реколта и прогнозите сочат двуцифрен ръст в производството спрямо предходната година.
Допълнителен фактор за поевтиняването е спадът в цените на етанола, който кара все повече фермери да пренасочват реколтата си от тръстика за производство на захар вместо биогорива.
Въпреки че в Европа прогнозите за производството на захарно цвекло остават слаби, през последното десетилетие индустрията масово премина към използване на тръстика като основна суровина, включително и в България.
Спадът в цените на суровата захар обаче ще се усети на пазара с известно закъснение – обикновено поне след едно тримесечие. В България борсовата цена на захарта не се е променяла от близо четири месеца, а в магазините тя остава около 2,30 лв. за килограм – приблизително толкова, колкото беше на едро преди година.