С повишаването на температурите случаите на стомашно-чревни инфекции значително се увеличават – с около 20% повече пациенти са постъпили в УМБАЛ–Пловдив през последните седмици. Това съобщи д-р Георги Попов, гастроентеролог в Трето вътрешно отделение на болницата.
„Най-честото заболяване, което наблюдаваме в момента, е вирусният гастроентерит – възпаление на стомаха и червата, придружено от симптоми като треска, гадене, повръщане, диария и коремни болки“, обясни специалистът. Той подчерта, че подобно на грипните вируси, и стомашно-чревните причинители проявяват сезонност – най-често се активират при затопляне и повишена влажност.
Как се предават инфекциите?
Виновниците за гастроентерита най-често са вируси (като норовируси и ротавируси), но понякога и бактерии (като салмонела или кампилобактер). Инфекцията се разпространява лесно чрез контакт със заразени хора, замърсена храна, вода или повърхности. Особено рискови са недобре измити плодове и зеленчуци, както и храни, съхранявани при неподходяща температура.
Какво да правим при симптоми?
За повечето хора гастроентеритът отшумява сам за около седмица. Специално лечение не се изисква, но е от ключово значение да се предотврати обезводняване. Д-р Попов препоръчва:
-
Прием на много течности (вода, билков чай, рехидратиращи соли);
-
Избягване на дразнещи храни и напитки като алкохол, кафе, газирани напитки, мазни, пикантни и млечни продукти;
-
Леки храни като варен ориз, печени картофи, банани, тост или ябълково пюре;
-
При нужда – прием на медикаменти срещу повръщане и диария, както и пробиотици, които подпомагат възстановяването на чревната флора.
Кога трябва да се потърси медицинска помощ?
Важно е да не се подценяват симптомите. Потърсете лекар, ако:
-
Симптомите продължат над 7 дни;
-
Има кръв, слуз или гной в изпражненията;
-
Повръщането е непрекъснато и не можете да задържите течности;
-
Има признаци на силна дехидратация (сухота в устата, намалено или липсващо уриниране, замаяност, обърканост);
-
Температурата надвишава 38°C;
-
Пациентът е дете, възрастен човек или страда от хронично заболяване като диабет или имунен дефицит.
„Имахме случаи на млади пациенти с тежка дехидратация и вторична бактериална инфекция, които изискваха спешна терапия с антибиотици и венозни инфузии“, допълни д-р Попов.
Важно: Не прибягвайте веднага до антибиотици
Антибиотиците не действат срещу вирусни инфекции и ненужната им употреба може да доведе до дисбиоза – нарушаване на баланса на чревната микрофлора, което увеличава риска от повторни инфекции и влошаване на храносмилането.
Как да се предпазим?
Превенцията остава най-доброто „лечение“. Спазвайте следните съвети:
-
Мийте често ръцете си със сапун;
-
Измивайте добре плодовете и зеленчуците;
-
Избягвайте сурови и недобре термично обработени меса и яйца;
-
Не споделяйте прибори и лични вещи с болни хора;
-
Внимавайте особено при хранене извън дома по време на празници и пътувания.
„С наближаващите Великденски празници и очакваното събиране на много хора, рискът от хранителни натравяния и вирусни инфекции нараства. Бъдете особено внимателни с яйцата, месото и храните, приготвени в големи количества“, предупреди д-р Попов.
Гастроентерологичното отделение на УМБАЛ–Пловдив разполага с квалифициран екип и модерна апаратура. За консултации и повече информация: 032 / 905 436.