9 C
Пловдив
четвъртък, октомври 17, 2024

Д-р Веселин Герев: Депресията става новата пандемична реалност

БСДД

Депресията става новата пандемична реалност. Много малко хора обръщат внимание в самото начало. Това заяви д-р Веселин Герев в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

По думите му депресията има три основни характеристики – понижено настроение, липса на енергичност, мисли в депресивен стил. „Тези симптоми трябва да присъстват повече от 3-4 месеца, за да говорим за депресия“, отбеляза още той.

Следродилната депресия е свързана с обръщане на хормоните по време и след раждане. Когато жените раждат нормално могат да направят депресия 2-3 ден след раждане, когато е секцио – периодът е по-удължен. Това е един айсберг. Не можем да кажем колко са тези случаи. Развиването на тежка клинична депресия стигат жени, които са по-тревожни, по-емоционални, които вече са преживявали депресия, посочи още д-р Герев.

При следродилна психоза жената се капсулира и започва да живее в нереален свят. Грешката при повечето хора е, че чакат да мине от само себе си. Колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-добре. В такива ситуации жената може да посегне на собственото си дете, коментира още д-р Веселин Герев.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук