Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски пържени картофи и зърнени изделия, както и захарни и шоколадови изделия.
„Ние имаме наредба за ученическото хранене от 2009 г. Сега се наложи просто да я актуализираме, тъй като през 2018 г. излязоха новите физиологични норми за хранене на населението“, обясни диетологът доц. д-р Лалка Рангелова.
Какво е новото
„В новата наредба актуализирахме продуктовите набори, актуализирахме енергийните приеми от основните групи храни, също така разширихме основните групи храни. Училищната среда е добро място, в което да обучаваме хранителните навици при децата. Наредбата действа от 2009 г. – оттогава забранихме пържените картофи, пържените зърнени изделия, пържените ядки в училищата, сладкарските изделия. Имаме първите положителни резултати“, коментира доц. Рангелова пред Bulgaria ON AIR.
Има много храни, които могат да се консумират, изтъкна тя – сандвичи, тестени закуски, мляко, плодове, зеленчуци, сокове.
„Може да се осигури разнообразие в храненето на децата и с хранителните продукти, които разрешаваме“, допълни диетологът.
Консумират се повече плодове и зеленчуци
Според наредбата трябва да има най-малко три вида пресни зеленчуци и плодове седмично за учениците.
„По отношение на възрастовата група ученици, те трябва да приемат най-малко 400 грама плодове и зеленчуци дневно. Разнообразието се осигурява с поне три приема на зеленчуци и три приема на пресни плодове седмично. Има текущ контрол, който се осъществява от органите на РЗИ. Здравословното хранене е отговорност и на семейството, и на обществото. Децата трябва да имат информиран избор още от малки“, подчерта доц. Рангелова.
Специалистът очерта как трябва да изглежда примерното меню на едно дете.
„Трябва да има пет хранения, с две закуски. Подкрепителната закуска е най-добре да бъде от пресни плодове или зеленчуци и следобедна закуска – към 15% от дневния енергиен внос с храната. Закуската трябва да включва някакъв сандвич, зърнена закуска и напитка. Обядът трябва да включва салата, супа, основно ястие и десерт. Една от грешките е, че най-лесно посягаме към т.нар. джънк фуд. Чрез тази наредба ще допринесем за здравословното хранене на децата“, посочи доц. Рангелова.