2 C
Пловдив
събота, октомври 26, 2024

Днес е „Ден за размисъл“, политическата агитация е забранена

БСДД

Днешният 26 октомври е отреден за ден за размисъл преди седмите поред парламентарни избори в рамките на 3 години.

На този ден по традиция не се допуска никаква политическа агитация. Забранено е да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите за подкрепа на определена политическа сила до приключването на изборния ден. 

Този път участие в изборите на 27 октомври ще вземат 19 партии, 9 коалиции и 1 независим кандидат, които ще се борят за 240 места в българския парламент.

ЦИК не разглежда жалби за предизборна агитация в деня за размисъл в социалните мрежи. Те не попадат в обхвата на ограниченията, тъй като не са медийни доставчици, но призивът е да се спазват ограниченията на Изборния кодекс  –  да се прекрати агитацията и да не се оповестяват социологически данни за нагласи на избирателите.

12 879 са образуваните секции в страната за утрешния предсрочен парламентарен вот. Зад граница сънародниците ни ще гласуват в 719 секции в 57 държави. Днес помещенията за гласуване се оборудват със всичко необходимо – хартиени бюлетини, машини, избирателни списъци, протоколи, паравани и други, след което секциите се запечатват и остават под охраната на МВР.

9 353 устройства за гласуване ще се инсталират по места във страната и още 157 в чужбина и ще бъдат тествани за това дали работят. Ще се разпечатва, доклад за да се сравни „хеш – кода“  с  този предоставен в отделен плик от ЦИК. Нейният говорител  Росица Матева напомни, че решения за спиране на машинно гласуване и преминаване към вот само с хартия се вземат само при непреодолими обстоятелства описани в закона.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук