В горещините няма по-подходяща храна за българина от свежата шопска салата. Парадоксът обаче е, че докато зеленчуците по пазарите поевтиняват с всеки изминал ден, цената на салатата в ресторантите остава „солена“ през цялото лято.
Екип на NOVA провери колко струва любимото ястие на нацията в различни градове. Оказва се, че цената варира драстично.
Цените на салатата в ресторантите
- Враца: В Северозапада шопската салата може да се намери на най-достъпни цени, като в ресторантите варира от 6,99 до 9,90 лева.
- София: В столицата цените скачат значително. В централен ресторант 500 гр. шопска салата струва около 19 лв.
- Пловдив: Най-скъпо излиза в емблематичния квартал „Капана“, където за салата ще платите почти 20 лв., което я прави най-скъпата в проучването.
Колко струват продуктите?
Истинският шок идва, когато сравним цената на салатата с тази на нейните съставки. Проверка на пазарите показва, че:
- Във Враца продуктите за цели три салати струват едва 3 лв.
- В София сметката е подобна – с по-малко от 6 лв. можете да купите продукти за поне две големи салати.
С други думи, шопската салата в ресторант може да бъде до шест пъти по-скъпа от тази, която ще си приготвите у дома, дори и с най-свежите продукти. Оказва се, че разликата от 8 до 20 лв. за едно и също ястие се определя не от цената на доматите и сиренето, а от географското местоположение на масата, на която се сервира.