16 C
Пловдив
неделя, март 9, 2025

Експерт от БАБХ: Как да изберем качествено кисело мляко в магазина?

Как да разпознаем качественото кисело мляко, сирене и месо? Темата в студиото на NOVA коментира д-р Любомир Кулински, който е директор на Дирекция „Контрол по храните“ в БАБХ.

„Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител“, подчерта той.

И припомни, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити.

„Когато пише „Българско кисело мляко“ на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие – при строго спазване на определените технологични изисквания“, обясни той и подчерта, че тези продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките.

По думите му Българският институт по стандартизация през 2024 година е променил две от основните БДС-та. „Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени, разписани изисквания“, категоричен е експертът.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук