Проучване на асоциация „Активни потребители“ от декември 2024 г. установи слаба ефективност на филтрите в пречистващите кани за вода. Екип на медията ни сравни качеството на чешмяната и пречистената вода, за да провери как се справят тези филтри.
Стела Стойкова използва пречистваща кана няколко пъти на ден, защото е убедена, че чешмяната вода съдържа „всякакви вредни химикали“. „Гърлото започва да ме боли, след като съм пила чешмяна вода“, сподели тя пред Bulgaria On Air.
Резултатите от изследването
За сравнение, в здравната инспекция бяха оставени проби от чешмяна вода и от две пречистващи кани на различни производители. Изследвани бяха два основни замърсителя – нитрати и остатъчен свободен хлор.
Резултатите показаха, че чешмяната вода е с ниски стойности и по двата показателя. Двете кани са намалили количеството на нитратите, като едната се е справила по-добре. При хлора обаче, филтърът на една от каните не е успял да го пречисти, докато при другата е премахнат изцяло. Важно е да се отбележи, че дори без пречистване, замърсителите са били в границите на нормите.
„Стойностите за нитрати са 50 мг на литър, а за остатъчен хлор – 0,4-0,5 мг за литър. И трите проби са с изключително чиста, питейна вода“, коментира д-р Сергей Иванов.
Нужни ли са филтриращите кани?
Според експерти, резултатите поставят под въпрос нуждата от използването на подобни кани в ежедневието.
„Каните са нещо, което се опитват да ви продадат“, обясни представителят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. Той допълни, че единственото, което тези филтри пречистват сравнително добре, е хлорът, използван за дезинфекция.
„Маркетинговите твърдения са много богати, често невероятни – че удължава живота на домакинските уреди… Те са много популярни и достъпни, но не трябва да забравяме, че най-големият разход в тях е консумативът, тоест ние периодично трябва да влагаме пари за нови филтри“, посочи Николов.