Начало ПОСЛЕДНИ НОВИНИЕсенната звезда: Тиквата – здравословна, вкусна и универсална. Четири страхотни рецепти

Есенната звезда: Тиквата – здравословна, вкусна и универсална. Четири страхотни рецепти

от NewsPoint.bg
0 коментари

Вероятно сте чували, че консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. В разгара на есента тиквата е на почит не само заради празници като Вси светии, но и заради безбройните кулинарни възможности – от супи и кремове до изискани чийзкейкове и кексове.

Тиквата: Суперхрана без холестерол

Тиквата е истински склад за полезни вещества. Тя е богата на минерали като калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор, както и на витамини С, Е, В2, В3, В6 и фолиева киселина. Освен това е пълна с белтъчини и въглехидрати.

Най-хубавото: тиквата е бедна на прости захари и не съдържа холестерол. Тези ѝ характеристики я правят изключително подходяща за консумация от хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Ако все пак не сте почитател на традиционната печена тиква с мед и орехи, вижте четири различни начина да я включите в менюто си:

1. Ароматен тиквен кекс

Необходими продукти:

  • Тиква: 300 г (почистена)
  • Брашно: 300 г
  • Захар: 200 г кристална захар + 1 пакетче ванилова захар (16 г)
  • Мазнина: 120 мл олио
  • Яйца: 2 големи
  • Добавки: 15 г бакпулвер, ½ ч.л. канела, ½ ч.ч. едро нарязани орехи

Приготвяне:

  1. Настържете тиквата на ситно ренде. Пресейте брашното заедно с бакпулвера.
  2. В голяма купа разбийте захарта, ваниловата захар и яйцата с вилица или тел до хомогенна смес.
  3. При непрекъснато бъркане добавяйте олиото на тънка струйка, докато яйцата го поемат напълно.
  4. Прибавете една трета от брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете канелата и половината от настърганата тиква.
  5. Редувайте останалото брашно и тиква, като бъркате след всяко добавяне. Накрая добавете орехите. Сместа трябва да е гъста.
  6. Намаслете (с меко масло) и поръсете с брашно кексова форма (изтупайте излишното брашно). Печете в предварително загрята фурна на 170°C без вентилатор, на средна скара, за около 40 минути.
  7. Проверете готовността след 30-тата минута с дървена клечка – ако излезе суха, кексът е готов.

2. Изискан чийзкейк с тиква

Необходими продукти:

  • Тиквено пюре: 300-350 г (сварена и пасирана тиква)
  • Крем: 300 г крема сирене, 3 яйца, 100 г пудра захар, 1 пакетче ванилова захар
  • Блат: 200 г бисквити, 100 г омекнало масло, 1 ч.л. канела

Приготвяне:

  1. Извадете крема сиренето, яйцата и маслото от хладилника поне час преди готвене.
  2. За блата: Смелете бисквитите, смесете ги с канелата и омекналото масло. Омесете до получаване на влажни трохи. Разпределете сместа по дъното на форма с падащи стени, като притискате плътно.
  3. За крема: Разбийте крема сиренето с пудрата захар до гладкост. Добавете едно по едно яйцата, а накрая ванилията.
  4. Прибавете пюрето от тиква към крема и разбъркайте внимателно с лъжица (без миксер).
  5. Изсипете крема върху бисквитения блат. Печете в предварително загрята фурна на 150°C за 90 минути.
  6. След изпичане не вадете чийзкейка веднага. Изключете фурната, открехнете вратичката и го оставете да се охлади напълно вътре.

3. Лесен тиквен крем

Необходими продукти:

  • Тиква: 700 г (сорт „Цигулка“)
  • Мляко: 500 мл прясно мляко
  • Захар: 180 г (общо)
  • Сгъстител: 3 с.л. царевично нишесте
  • Други: 3 жълтъка, 1 ванилия

Приготвяне:

  1. Почистете тиквата от семките (не белете кората), нарежете я на парчета и я поръсете с 80 г от захарта. Изпечете на 180°C за 40–50 минути до пълно омекване. След като изстине, отстранете кората и я пюрирайте.
  2. Загрейте млякото с останалата захар до пълното ѝ разтваряне. Добавете тиквеното пюре, разбъркайте и оставете на слаб огън.
  3. В отделна купа смесете жълтъците, нишестето и ванилията. Постепенно прибавете малко от горещата тиквена смес към жълтъците (за темпериране), след което върнете сместа в тенджерата.
  4. Бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Разпределете в чаши и охладете. Гарнирайте по желание с канела или орехи.

4. Кадифена крем супа от тиква

Необходими продукти:

  • Тиква: 350 г (нарязана на кубчета)
  • Зеленчуци: 700 г обелени картофи, 1 глава лук, 1 голям морков, 60 г корен целина (всички нарязани/настъргани)
  • Мазнина: 3 с.л. масло, 1 с.л. олио
  • Подправки: Сол и черен или бял пипер на вкус
  • Гарнитура (по желание): Течна готварска сметана, печени тиквени семки

Приготвяне:

  1. В голяма тенджера загрейте маслото и олиото. Добавете лука, моркова и целината, посолете и гответе, докато зеленчуците омекнат.
  2. Прибавете картофите, посолете отново и залейте с около 1,8 л вряща вода.
  3. След като супата заври, оставете да ври 10 минути, а после добавете тиквата.
  4. Варете на умерен огън под открехнат капак, докато картофите и тиквата омекнат напълно.
  5. Пасирайте супата до гладка консистенция и подправете с пипер.
  6. Поднесете топла, като всеки може да добави течна сметана и печени тиквени семки според вкуса си.

 

Може също да харесате

Оставете коментар