13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Европейската централна банка: България не е готова за еврото

Европейската централна банка ще уведоми в сряда София, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на следващата година, тъй като не успява да изпълни критериите за нивото на инфлация. Това пише излизащият в Брюксел „Политико“, като се позовава на свои източници.

Очаква се в сряда и Европейската комисия да публикува доклада за конвергенция, стигайки до същия извод.

Комисията издава доклади за държавите, които не са част от еврозоната, на всеки две години, оценявайки тяхната готовност по ценова стабилност, устойчивост на валутния курс, нивото на бюджетния дефицит и размера на основния лихвен процент.

Финансовият министър Людмила Петкова миналата седмица даде да се разбере, че правителството очаква лошите новини от двата доклада, като каза, че България се готви да поиска допълнителна оценка за изпълнението на критериите за еврото към края на годината, когато ще е изпълнила изискването за инфлацията.

Според правилата на 20-те държави, използващи еврото, инфлацията в държава, желаеща да се присъедини към тях, не може да надвишава с повече от 1.5% размера на инфлацията на трите държави членки с най-добри показатели.

„Политико“ цитира президента на Еврогрупата Паскал Донохоу, който при посещение в София в края на април, каза, че България може да се присъедини по-късно през 2025 г. Изданието обаче цитира експерти, според които по-вероятна дата е януари 2026 г. заради техническата адаптация при смяна на национална валута, която е значително по-сложна по средата на годината.

България подаде молба за влизане в чакалнята на еврото в средата на 2018 г., като първоначалните й планове бяха да се присъедини към общата валута две години по-късно. Впоследствие тази дата беше неколкократно отлагана, докато се стигна до целта за присъединяване от 1 януари 2025 г.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук