11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Европейската комисия разследва „Мета“ за политическата реклама преди евроизборите

БСДД

Европейската комисия започна разследване на технологичния гигант Мета, който е собственик на Фейсбук и Инстаграм. Опасенията са, че мерките, които компанията предприема преди европейските избори не са достатъчни, за да предотврати дезинформацията и нерегламентираното политическо влияние.

Брюксел ще проверява дали Мета спазва приетия през февруари Акт за цифровите услуги в Съюза. Неговата цел е да направи онлайн средата по-безопасна и прозрачна.

Социалните медии играят ключова роля в кампанията за европейските избори, която набира скорост. Брюксел се притеснява от разпространението на руска дезинформация чрез реклами, от липсата на прозрачност на политическото съдържание, както и на ефективен инструмент за наблюдение.

„Започнахме официална процедура срещу „Мета“, доставчика на Фейсбук и Инстаграм, за да преценим дали компанията е нарушила Акта на ЕС за цифровите услуги. Четири са основните области, върху които ще се съсредоточим. Първата е свързана със заблуждаващата реклама и дезинформацията. Подозренията ни тук са, че „Мета“ не спазва задълженията си да се справи с разпространението на подвеждащи реклами, кампании за дезинформация и координирани действия в целия Европейски съюз“, каза Йоханес Барке – говорител на ЕК.

Еврокомисията ще проверява и дали политическата реклама във Фейсбук и Инстаграм е прозрачна и ясно обозначена. Според експертите на Брюксел „Мета“ е в процес на премахване на инструмента си за публична информация (CrowdTangle), който дава възможност на журналистите и гражданите да следят изборните процеси в различните държави в реално време.

Комисията подозира, че не работи добре и механизмът за уведомяване на „Мета“, който позволява на ползвателите да уведомяват за наличието на незаконно съдържание. Смята се, че компанията не е въвела ефективна вътрешна система за разглеждане на жалбите срещу взети решения за модериране на съдържание.

Не е ясно колко дълго ще продължи процедурата срещу „Мета“. Еврокомисията вече е поискала допълнителна информация от гиганта, предвидени са проверки и интервюта.

Ако всички подозрения бъдат доказани, това ще означава, че „Мета“ е нарушила общо тринадесет члена от Акта за цифровите услуги и това може да доведе до високи глоби, до 6 процента от световния годишен оборот на гиганта, което възлиза на приблизително 7,5 милиарда евро.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук