12 C
Пловдив
четвъртък, октомври 17, 2024

Гей семейство – руснак и беларус – съди България

БСДД
Андрей и Алексей са омъжени в Дания, искат законно да пребивават у нас. За казуса им е сезиран съда в Страсбург

„Вие един за друг сте никой“. Това постановява българският съд по отношение на правата на ЛГБТ-семейство между руснак и беларус, което иска убежище в България, съобщи опозиционния руски сайт Газета.ру.

Андрей е от Беларус, Алексей от Русия. Те са семейство, преди 10 години са регистрирали брака си в Дания. Живеели в Москва. Алексей е работил в независима медия, Андрей се е занимавал с дизайн и керамика. След като Русия нападна Украйна, Алексей започва да получава заплахи. Да останат в Русия става прекалено опасно. Хомосексуалното семейството пристига в България.

Андрей и Алексей са активни участници в протестите срещу Путин в София

Алексей получава статут на бежанец, а на Андрей такъв е отказан. България не признава еднополовите бакове и основната причина за отказа е, че „вие един за друг сте никой“. Щом е така, рисковете за Алексей не се отнасят за Андрей. А щом за Андрей не е безопасно в Русия, да върви в Беларус. Там няма бойни действия, значи е безопасно. Но в Беларус Андрей е участвал през 2020 г. в протести в Минск и това е сериозен проблем за него, описва ситуацията Газета.ру.

Но двамата не се отказват. Те са подали вече жалба в Европейския съд за правата на човека и пледират, че България нарушава правото на семейството да живее заедно. Междувременно Върховният административен съд постанови отказ за убежище в страната ни на беларуския опозиционер. Това съобщи първо неговият съпруг. Той подлежи на екстрадация в скоро време.

Sourcelupa.bg
БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук