13 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

Гейтовете за Шенген ще са в началото на летищата, граничарите – в дъното на залите

И охранителни полицаи ще проверяват помещения за полети

Преместени скенери и гишета на летище София и цели гейтове, които да приемат пътниците от и за страни в Шенген. Така МВР се е подготвило за влизането на България в пространството, което ще стане факт по въздух и вода на 31 март. Свършеното бе инспектирано от вътрешния министър в оставка Калин Стоянов, шефа на Гранична полиция Антон Златанов и главния секретар на МВР Живко Коцев.

След приема ни граничните проверки на полетите от и за държавите от Шенген ще отпаднат. Затова се отделят гейтове, които са за тези страни и други за държави извън Шенгенското пространство.

Съотношението на коридорите ще е подобно на това на полетите – 65% на 35% за страните в Шенген. За да не се затрудняват повечето пътници, гейтовете, които не са в Шенген, ще са в края на салоните. Там ще бъде изместена и паспортната проверка. Така пътниците за страните от пространството ще влизат в коридорите за полетите си, а отиващите в други ще продължават направо до мястото, където да бъдат проверени от граничарите. Непроменени остават правилата за проверките за сигурност – те важат за всички.

Тъй като полетите за Шенген са приравнени на тези във вътрешността на страната, отпадат и декларациите за пътуване на децата. Това са европейски правила за държавите – членки на Шенген. Който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т.е. за там не са необходими декларации, посочи Антон Златанов. Както “24 часа” съобщи контролът при децата ще бъде при издаването на международния паспорт, което става само в присъствието и на двамата родители. Декларации ще има само за самотно пътуващите деца под 14 години. Тези между 14 и 18 г. ще могат да летят само с документ за самоличност и билет. Те обаче могат да бъдат спрени по метода анализ на риска. Това може да направят както граничарите, така и охранителни полицаи. Те ще извършват полицейски проверки, каквито се правят из страната.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук