13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

ГЕРБ бързо отряза „джендърменското“ писмо на ПП-ДБ за приемането на “3 важни закона“

„Продължаваме промяната-Демократична България“ обяви готовност да изпрати писмо до ГЕРБ-СДС, с което да поиска подкрепа за приемането на три важни закона. Става дума за законодателни инициативи, с които България най-накрая да получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване. ГЕРБ обаче не показаха интерес към идеята.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че ще изпратят до партията на Борисов „джентълменско писмо“. В него формацията ще иска уверение за приемането на три закона – за личния фалит, за прозрачни правила за избор на ръководител на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и за подаването на сигнали за нарушения.

„Вместо джентълменско споразумение ще им напишем джентълменско писмо. 3 закона, които разделят България от 10 милиарда. Ако ни отговорите, че няма да приемете тия три закона, защото примерно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики„, каза Петков.

Той поиска текстовете да бъдат приети още в рамките на това Народно събрание, а после ги постави и като условие на ПП-ДБ за бъдещи разговори за евентуално управление.

Само час по-късно от ГЕРБ излязоха с отговор и отхвърлиха предложението. В позиция на партията се казва, че тя е против „прибързано законодателство, предлагано от ПП“.

„Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност. Отказваме подобен тип диалог“, посочват от ГЕРБ.

България действително изостава драматично в сроковете за въвеждането на реформи, срещу които има право на безвъзмездно финансиране по Плана за възстановяване.

50-ото Народно събрание изобщо не намери време да се заеме с оставащите четири законови промени, с които можеше да получим 1.2 млрд. лева, предназначени за България от бюджета на ЕС.

Забавянето на средствата от ЕС стана повод и за индиректна размяна на реплики между лидера на ГЕРБ Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев. Вече в предизборен режим Борисов се похвали, че преди четири години, когато неговата партия била на власт не е имало забавяния с евросредствата.

„И чух г-н Борисов да разправя колко хубаво било преди 4 години. Как нещата били такива, онакива и т.н. Преди 4 години знаете ли какво се случи? Клановете на мафията се скараха. Преди ние въобще да сме политическа сила. Въобще да сме министри. Борисов даде Пеевски на Магнитски. Изведнъж се скараха там за хазарта, с Черепа взеха да се бият. Тази мафиотска битка продължава и досега, каза Василев на брифинг пред журналисти.

В петък Василев също отправи остри критики към Борисов и го призова „да спре да се крие по храстите“, а да се задейства по приемането на законите, от които зависят 12 млрд. лева по ПВУ.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук