23.6 C
Пловдив
понеделник, октомври 7, 2024

Гонят с полиция Съюза на учените от базата им в Стария Пловдив, ще става Младоженски дом

Само архивът ни е два камиона, няма къде да го преместим, притеснен е председателят проф. Владимир Андонов

14-дневен срок има Съюзът на учените в България – Пловдив, да освободи имота на ул. „Митрополит Паисий“ 6 в Стария град. Заповедта е на областния управител проф. Христина Янчева, издадена на 24 септември тази година.

„Остават ни няколко дни, а само архивът ни е два камиона и няма къде да го сложим“, заяви председателят на сдружението проф. д-р Владимир Андонов. Той не скри притеснението си, че са притиснати буквално до стената.

Проф. Янчева мотивира заповедта си с писмо от министъра на културата, който настоява сградата да бъде иззета. Тя е частна държавна собственост и е предоставена на Съюза на учените в далечната 1969 година. Последният договор е за срок от 10 години и е изтекъл през 2019 г.

„Бяхме задвижили процедурата по неговото удължаване. Тогавашният министър Боил Банов каза „да“. Впоследствие от ведомството обясниха, че се появил някакъв проблем, свързан с кадастъра и обещаха те да го решат. Ставаше въпрос за няколко квадратни метра. Цели 5 години нищо не направиха и изведнъж преди два месеца от министерството ни обявиха, че са си свършили работата, но трябвало да напуснем имота“, разказа проф. Андонов, специалист по гастроентерология в Медицинския университет в Пловдив.

Къщата е двуетажна, с просторен двор, в който допреди години имаше заведение.

Вестта, че трябва да освободят имота, накара пловдивски учени да реагират. По думите им той е харесан за Младоженски дом. Самият проф. Андонов потвърди, че е чул същия слух.

Хора на науката питат трябва ли точно тяхната база да бъде разменна монета в намерението на местната власт да предостави Дома на младоженците на Природонаучния музей, а след това да търси друг имот за  „Радостни обреди“.

„Това е най-неподходящото място за Ритуален дом. Улицата е стръмна и е с павета и калдъръм. Как булките ще пристъпват с токчетата“, пита проф. Йорданка Кузманова, бивш ректор на Аграрния университет.

„На практика следващата седмица оставаме на улицата, тъй като заповедта на проф. Янчева е категорична – ако не напуснем доброволно, ще ни изгонят с полиция“, посочи председателят на сдружението. Той допуска, че не е изключено да има и други апетити към имота.

Сдружението обединява над 5000 научни работници от Пловдив. „Наскоро имахме международна конференция на младите учени с над 200 участници“, посочи проф. Андонов. Заради спешния казус в сряда проф. Андонов е свикал заседание на Управителния съвет на организацията.

„Преписката е много дълга, ще трябва да преговаряме с общината“, заяви пред „24 часа“ областният управител Христина Янчева. И обеща подробности на по-късен етап.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук