11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Гордостта на Пловдив Димана Праматарова стяга куфарите за Оксфорд

БСДД

Една от най-успешните математически звезди на Пловдив – Димана Праматарова, постигна забележителен успех. Тя е сред 30-имата ученици от цяла Европа, приети в PROMYSE EUROPE – Program in Mathematics for Young Scientisting на университета в Оксфорд, Англия.

dimana pramatarova 9

Това е 7-седмична лятна програма за майсторски клас по “Теория на числата”, в която преподаватели са най-авторитетните професори в елитното учебно заведение. За да се класира сред топ математиците на Стария континент, пловдивското момиче трябваше да реши и доразвие 10 изключително трудни задачи за определено време и да премине през писмено интервю.

dimana pramatarova 10

Десетокласничката от МГ “Акад. Кирил Попов” нарича математиката “Нейно величество”, защото без нея светът нямаше да съществува. “Тя е навсякъде около нас, основата на много науки”, казва Дими. Още от малка тя обича да отговаря на логически загадки, но таланта ѝ в математиката открива нейната любима учителка в основното училище Божанка Панайотова. Още в първи клас Димана печели еднолично няколко национални състезания и така започва всичко…

dimana pramatarova 1

Трудът, постоянството и знанията, натрупани от математическите школи, са в основата на успехите ѝ. На всички състезания, в които участва, тя заема челното място. В трети клас за първи път решава задачи на английски език в конкуренция с още 5000 деца от целия свят. Става най-малката участничка от България, класирана за международна математическа олимпиада в Сингапур. Така, неусетно и без притеснения, Димана излиза и на световната математическа сцена.

dimana pramatarova 5

Преди пандемията се връща със златни медали и купа от Тайланд и Япония. Следващата година печели първо място в международното състезание на Американската математическа лига – ARML, което се състои от 4 изключително трудни кръга, в един от които за 10 минути трябва да се решат цели 80 задачи. Димана печели титлата “Шампион по бързо смятане” и е лично поканена от президента на ARML Тим Сандърс за финала в Хюстън, САЩ.

dimana pramatarova 2

Иска да приложи знанията, натрупани през годините, в научни изследвания. Затова  целенасочено започва да се занимава и с проектова математика към УЧИМИ и БАН. Пловдивската гордост успешно защитава проекта си пред академичното жури, и то на английски език.

dimana pramatarova 8

Печели златни медали и почетни грамоти на есенната, зимната и пролетната конференция към Българската академия на науките. Това ѝ осигурява покана за интервю за RSI в MIT, което ще се проведе в края на тази година. Благодарна е на своя ментор Мирослав Маринов, който ѝ помага всеотдайно и я напътства.

dimana pramatarova 4

В края на март Дими и още едно момиче от България са поканени в най-големия научен форум на Африка I-FEST Tunisia, където участват над 250 ученика от 40 страни. Въпреки огромната конкуренция, Димана отново се връща в България със златен медал. A преди броени дни е наградена в националния конкурс “Млади таланти” на МОН и е избрана да участва в Европейското научно младежко изложение MILSET Science Expo в Сараево, Босна и Херцеговина.

dimana pramatarova 3

Питали са я за цената на успеха.

Отговорността да се защити първото място е огромна. Но няма по-прекрасен момент от награждаването. Нищо не може да замени щастието на победителите и блясъка в очите им. Тогава всички притеснения и трудности остават в миналото.

Дими има над 200 медала в математически състезания, но е убедена, че те са само материалното изражение на нейния успехПо-важните ценности са приятелството, общуването, напредъкът, доверието, общността…

dimana pramatarova 11

Талантливата математичка притежава блестящ ум и талант, упоритост и трудолюбие. И е изключително мъдра за възрастта си. “Чичо ми, който е стигнал до международно състезание като ученик, ми е разказвал, че е решавал задачи по 12 часа на ден. Но аз реших, че не искам да жертвам тийнейджърските си години”, обяснява Дими, която е стигнала до извода, че във всичко най-определящ е балансът. Затова обича не само да учи и пише проекти, но и да се забавлява.

Математиката я събира с истинските ѝ приятели, един от които е Демира Недева – друг пловдивски талант. Приятелството им започва от Академия “21 век”, където още като деца са извоювали място в групата “Математически звезди”.

С приятелите ѝ понякога си говорят на свой, математически език.

“Имаме си шеги, свързани с математиката. Смеем се например на някои от имената на теоремите. Една приятелка, чиито родители са много стриктни, не ѝ даваха да си вземе куче. Накрая тя все пак успя да се сдобие с домашен любимец и го кръсти “Теорема на Щайнер”, разказва през смях Дими.

dimana pramatarova 17

В натовареното си ежедневие тя намира време и за доброволчески инициативи.  Дими е посланик на каузата на семействата, засегнати от рядката диагноза наследствен ангиоедем към Националната асоциация за хора с редки болести, а скоро планира да стане доброволец в БЧК. С удоволствие участва в инициативи на “Академия 21. век”, където помага на по-малките, измисля задачи и е квестор по време на състезания. “Всички деца ми се радват. А това, че мога да им бъда полезна, ми доставя щастие и вътрешно удовлетворение. Бих се включила и в летните лагери на Академията като лектор, ако ръководителят Снежина Станчева ме покани. Имам толкова хубави спомени от времената, когато и аз ходех на тези лагери заедно с моите приятели”, казва Дими.

Най-важно от всичко е да си човек, убедено е златното момиче на математиката. Един ден тя мечтае да основе своя собствена школа по природни науки, за да предаде знанията си на талантливи български деца, с които заедно могат да променят света към по-добро.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук