8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Грешки в над 80% от изборните протоколи – следствие на лоша организация и недостатъчно обучение

БСДД

Масово сгрешени изборни протоколи предизвикаха смут по време на последния вот, като в една от РИК-овете в София над 80% от предадените документи в неделя бяха некоректно попълнени. Как се стигна до това?

Изборният експерт Даниел Стефанов коментира ситуацията: „В голяма част от протоколите има грешки още в началната част, където се записва колко човека са гласували, колко бюлетини са използвани и колко са останали. Според мен, тези грешки възникват, защото често членовете на комисиите нямат търпение да отворят урната и да видят как са гласували хората. Когато това се направи преди всички необходими данни да бъдат записани, се допускат грешки.“

Друг аспект, според Стефанов, е липсата на използване на първото копие на протокола или черновата. „Често всички бързат да приключат и да предадат материалите в РИК възможно най-бързо, което също води до грешки,” обясни той.

Стефанов посочи и нуждата от по-добро обучение за председателите и секретарите на комисиите, които попълват тези документи. Според него, обучението трябва да бъде задълбочено и насочено към спецификите на процеса.

Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, подчерта, че този протокол всъщност е един от най-лесните за попълване в последните кампании. Тя допълни, че членовете на комисиите трябва да преминат специални обучения, за да бъдат добре подготвени за попълването на протоколите.

Лазарова отбеляза също, че дори в деня на изборите ЦИК промени условията на гласуване, което създаде допълнително напрежение и объркване сред комисии и избиратели.

Стефанов заключи, че проблемът не е в подмяна на вота, а в лошата организация, недостатъчното обучение и неадекватния подбор на хора за изпълнение на тези отговорности.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук