Гръцката кухня заема второто място в света, отстъпвайки единствено на италианската, показва най-новата класация на Taste Atlas за 2025/26 г. Подреждането се базира на над 590 000 валидни гласа за близо 19 000 традиционни ястия от целия свят.
Италия оглавява списъка с индекс 4,64, следвана от Гърция с 4,60, а тройката се допълва от Перу с 4,54.
Българската кухня заема 35-о място с индекс 4,23, изпреварвайки редица държави, но остава извън челните позиции. В топ 10 влизат още Португалия (4-то място), Испания (5-то), Япония (6-то) и Турция, класирана седма с индекс 4,49.
Платформата Taste Atlas посочва и ястията, които задължително трябва да бъдат опитани – сред тях са неаполитанската пица, екстра върджин зехтинът от Лакония, перуанският сос окопа, емблематичните пастейш де Белем, японското говеждо вагю и турската закуска кахвалтъ.
От българските специалитети се препоръчват баница със сирене, кайзерован врат „Тракия“, сарми, кисело мляко и лютеница.
Сред балканските кухни най-високо е класирана Сърбия – 12-о място, следвана от Хърватия (18-о), Румъния (31-о) и България (35-о). Кипър остава на последната позиция сред 100-те най-добри национални кухни в света.