21.3 C
Пловдив
понеделник, октомври 7, 2024

Хакери изтриха сървърите на най-голямата медийна компания в Русия, онлайн излъчването спря

Най-голямата държавна медийна компания в Русия – Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания, ВГТРК) – е била подложена на „безпрецедентна“ хакерска атака тази сутрин, съобщиха руски медии.

Онлайн излъчването и вътрешните услуги на ВГТРК спряха да работят, пише „Газета.ру“, позовавайки се на източник. По думите му в компанията са изключени дори интернета и телефонията.

„Това ще продължи дълго време. Чух, че са изтрили всичко от сървърите, включително архивите. Работят от 6 сутринта. Проблемът, доколкото разбирам, е много сериозен и възстановяването ще отнеме много време“, твърди източникът.

Холдингът ВГТРК включва федералните канали „Русия 1“, „Русия -24“, „Култура на Русия“ и повече от 80 регионални телевизионни и радиокомпании, излъчващи във всички съставни образувания на Руската федерация.

Информацията за атаката е потвърдена от източник на журналиста Александър Плющев. „Целият новинарски комплекс на Русия 1 на „Ямское поле“ не работи от 5 сутринта. Централният контролер и всички сървъри паднаха“, заявил той.

Сайтът „Фонтанка“ пише, че потребителите в Русия нямат достъп до онлайн излъчванията на телевизионните канали „Россия 1“ и „Россия 24“. В същото време, както отбелязва изданието, цифровата телевизия работи без прекъсвания.

Според телеграм каналът „Говорит НеМосква“ технически проблеми са възникнали и на сайтовете на регионалните телевизионни компании, принадлежащи към ВГТРК. Така на уебсайта „Вести Томск“ и „Вести Татарстан“ се появява съобщение за грешка 503 – „Няма сървър, който да може да обработи тази заявка“, а на уебсайтовете Don-TR (Ростов на Дон) и Държавната телевизия и Радиоразпръсквателна компания „Ока“ (Рязан) – актуализациите на емисия новини не се показват.

От ВГТРК заявиха, че „няма значителни щети върху работата на медийния холдинг“. „Въпреки опитите за прекъсване на излъчването на федералните телевизионни канали и радиостанции на холдинга, всичко работи нормално, няма значителна заплаха. Специалистите на холдинга работят за отстраняване на последствията от тази вредна намеса“, отбелязват от холдинга.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук