25 C
Пловдив
неделя, октомври 6, 2024

Хакерска група от Китай проникна в системите на САЩ за подслушване

Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американски доставчици на широколентови услуги и са извлекли информация от системите, които федералното правителство използва за разрешено от съда подслушване на мобилни устройства, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от „Уолстрийт джърнъл“, цитирано от БТА.

„Верайзън Къмюникейшънс“ (Verizon Communications), Ей Ти енд Ти (AT&T) и „Лумен Текнолъджис“ (Lumen Technologies) са сред телекомуникационните компании, чиито мрежи са били компрометирани при наскоро откритото проникване, съобщава вестникът, позовавайки се на запознати с случая лица.

Изданието твърди, че хакерите може да са имали достъп в продължение на месеци до мрежовата инфраструктура, използвана от компаниите, за да сътрудничат на разрешените от съда искания на властите в САЩ за предоставяне на комуникационни данни. Според „Уолстрийт джърнъл“ хакерите са имали достъп и до други структури от интернет трафика.

Министерството на външните работи на Китай не отговори веднага на искането за коментар от Ройтерс. В миналото Пекин е отричал твърденията на правителството на САЩ и други държави, че използва хакери, за да проникне в чуждестранни компютърни системи.

Трите американски телекомуникационни компании също не отговориха веднага на искането за коментар.

Според „Уолстрийт джърнъл“ атаката е извършена от китайска хакерска група с цел събиране на разузнавателна информация. Американските разследващи я нарекоха „Солен тайфун“ (Salt Typhoon).

По-рано тази година американските правоприлагащи органи разбиха голяма китайска хакерска група, наречена „Ленен тайфун“ (Flax Typhoon), месеци след като обвиниха Пекин за мащабен кибершпионаж в рамките на кампания, наречена „Волтов тайфун“ (Volt Typhoon).

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук