11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

И в детските градини вече ще има “матури”

БСДД

Механизмът обаче още не е готов, отлагат го за 2027 г.

И в детските градини вече ще има “матури”. Изпитите ще са за оценка на постиженията на децата и на степента им на готовност при постъпването в 1-и клас. Причината са изисквания в Закона за предучилищното и училищното образование финансирането да се определя според резултатите и качеството. Допълнителен аргумент за извършване на оценка на постиженията на децата е въведената от настоящата учебна задължителна предучилищна подготовка и на 4-годишните.

Методологията за определяне на резултатите да се отложи до 30 юни 2027 г., предлага обаче министърът на образованието Галин Цоков. Нужно било време за създаване и изпробване в системата на надежден инструментариум за оценка. Според документите първоначалният срок беше 30 юни 2024 г.

Начинът на измерване предполага обработка на обективни и сравними данни – отделно за училищата и за детските градини. За училищата такива данни са всъщност оценките от националните външни оценявания в 7-и и 10-и клас, както и задължителните матури в 12-и. Те служат за основа при определянето на образователните резултати, или т.нар. принос на училището за постигането им за една учебна година. Липсват обаче възможност за оценка на постиженията в детските градини, обяснява проф. Цоков.

Друг проблем е, че повечето детски градини и училища все още не са инспектирани и при незавършен цикъл не може да се прилага методологията. По закон Националният инспекторат по образование е задължен на всеки 5 г. да провери поне веднъж всяка детска градина и всяко училище в страната. По данни на МОН от 1.01.2019 до 31.05.2023 г. са минали едва около 14%, или направени са 574 инспекции от общо 4186. Основна причина за забавянето бил недостигът на административен капацитет, пандемията също попречила.

Проектът на МС за изменение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е публикуван на сайта на МОН и на правителствения портал за обществени консултации.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук