19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Илиян Бабичката, задигнал джипа на Плевнелиеви, кара крадени коли на ток с автовоза на жена си

Рецидивистът и Данчо Релето са най-големите майстори при задигането на електрически автомобили

Съпругата на Илиян Бабичката, обвинен за кражбата на джипа на президента Росен Плевнелиев, е собственичка на автовоза със задигнати от Испания 5 електромобила, научи “24 часа”. Каналът за трафик на крадени коли бе разкрит в понеделник от криминалисти на 6-о РУ и СДВР.

Автовозът преминал няколко държавни граници, преди да попадне у нас. На него имало 8 коли. Първите 3 били с редовни документи и без интервенции по тях. Останалите 5 – 3 електрически и 2 хибрида, обаче се оказали крадени. Те били с пренабити номера на рамите и с фалшиви документи. Разследването установило, че автовозът е собственост на фирмата на жената на Бабичката. Затова има съмнения, че самият Илиян лично е крал колите. В последните месеци той често пътувал до Испания. Оставал в кралството не повече от 3 дни. Бабичката е специалист по кражбите на електрически автомобили и хибриди. В цяла София само той и Даниел Димитров-Данчо Релето от Наглите, са майсторите по отварянето на такива автомобили, които имат по-специфичен начин на задвижване и запалване.

Бабичката посяга и на стандартните автомобили с кийлес запалване, твърдят криминалисти. При тях двама бандити действат заедно. Един носи раница и се доближава до собственика на колата. Устройството в чантата му прихваща сигнала от ключа. Предава го на другата част от уреда, която е у съучастника му. Той стои до набелязана за кражба кола.

 

 

По тази схема Бабичката и съучастникът му Ивайло Фаската задигнаха през декември 2021 г. джипа на президента Плевнелиев. Те издебнали съпругата му Десислава Банова – Плевнелиева, която точно паркирала колата в мол. Седмица след това Банова е ходила на разпознавания, където посочила един мъж. Той не е бил задържан, разказаха тя и Плевнелиев пред “24 часа”. Вместо това навръх Бъдни вечер столичната полиция задържа Илиян Бабичката. Тогава обаче не бяха открити други двама мъже – Владо Македонеца и Ивайло Фаската.

Оказа се, че съпругата на Росен Плевнелиев е описала друг мъж – оперативните данни сочат, че Бабичката е бил до колата, а Банова е видяла Фаската. Затова магистратите пуснаха Бабичката, тъй като видът му бил различен от чертите, посочени от синоптичката. Помогна и това, че колата не бе открита – смята се, че е била разглобена и продадена на части.

Година по-късно Бабичката пак попадна в ареста, отново за краден джип. Този път той бе хванат, докато разглобява краден джип.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук