Освен да купуваме по-малко и да сме по-внимателни към продуктите, които вече притежаваме, един от най-ефективните начини да избегнем разхищението на храна е да знаем как правилно да съхраняваме плодовете и зеленчуците си. За да ви помогнем в това начинание, сме събрали някои от най-често срещаните грешки при съхранението на продукти и няколко ценни съвета как да ги избегнете.
Не съхранявайте продуктите си според изложението им в супермаркета
Само защото даден артикул е изложен на стайна температура в супермаркет или на щанд, не означава, че трябва да го държите на плота си, след като се приберете у дома. Например, марулите и почти всички листни и зелени зеленчуци трябва винаги да се съхраняват в хладилник, за предпочитане в торбичка, ако не искате да увехнат бързо.
Доматите не обичат хладилника
Освен ако доматите ви не са презрели или вече нарязани, те трябва да се съхраняват на стайна температура. Така ще могат да узреят до максимален вкус и да развият пълния си червен цвят. Ако съхранявате неузрели домати в хладилник, те няма да достигнат пълна зрялост, а узрелите домати ще загубят вкуса си и ще станат брашнести. Оставете доматите на плота и ги покрийте с кърпа, за да ги предпазите от плодови мушици.
Динята запазва вкуса си извън хладилника
След като сте изпитали насладата от студена диня в горещ летен ден, е лесно да предположите, че тя трябва да се съхранява в хладилник. Истината обаче е, че динята започва да губи вкуса и наситения си цвят след повече от три дни в хладилника. За най-добри резултати съхранявайте цялата диня на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, и я консумирайте в рамките на няколко дни. Имайте предвид, че нарязаната диня трябва да се съхранява в хладилник от съображения за безопасност на храните.
Тиквичките предпочитат по-топла зона в хладилника
Тиквичките изискват съхранение в хладилник, но не понасят изключително ниски температури. Съхранявайте ги в отделението за зеленчуци или ги опаковайте в кухненска хартия, за да ги предпазите от най-студените части на хладилника. За най-добри резултати, консумирайте ги в рамките на пет дни.
Краставиците и патладжаните не са за хладилник
Може би сте свикнали да хвърляте краставиците и патладжана директно в чекмеджето за свежи плодове и зеленчуци, но за най-добър вкус и срок на годност и двата зеленчука предпочитат среда със стайна температура. Причината? Патладжаните са чувствителни към температури под 10 градуса по Целзий и са податливи на обезцветяване и други повреди, ако се съхраняват на твърде студено в продължение на шест до осем дни. Същото важи и за краставиците, но те могат да се повредят още два или три дни след охлаждане. Допустимо е да съхранявате тези зеленчуци в хладилник до три дни, но не забравяйте да ги използвате веднага след като ги извадите.
Не изхвърляйте стария зелен лук – отгледайте го отново!
Пролетният лук има срок на годност от около седем до десет дни в хладилник, но знаете ли, че можете да го отгледате отново, ако корените са непокътнати? По време на подготовката отрежете долния сантиметър от лука, поставете го в чаша вода и наблюдавайте как расте. Така скоро отново ще имате пресни пера за свежа салата.
Замразявайте горските плодове навреме
Горските плодове са обичани заради вкуса и красотата си, но се развалят бързо. Обикновено ягодите, малините и къпините остават най-пресни от два до три дни, докато боровинките могат да издържат до 10 дни. Ако забележите, че са на прага на презряване, сложете ги във фризера и ги използвайте в смутита си, когато пожелаете. Можете да направите същото и с бананите – само не забравяйте да премахнете кората преди замразяване. Имайте предвид, че само защото сте забелязали мухъл по няколко плода, не означава, че трябва да изхвърлите целия контейнер. Просто прегледайте плодовете и изхвърлете тези, които са се развалили.
Съхранявайте билките като букет
Ако обикновено хвърляте билките си в хладилника, без да се замисляте, може би е добре да преосмислите стратегията си. Билките могат да се съхраняват подобно на букет – като се сложат в чаша вода и се покрият отгоре с торбичка. Памучна торбичка за многократна употреба също би свършила работа, но това зависи от конкретния вид билка.
Разделяйте плодовете и зеленчуците при съхранение
Знаете ли, че всъщност не е добра идея да съхранявате плодовете и зеленчуците един до друг на случаен принцип? Повечето плодове произвеждат хормон на зреенето, наречен етилен, който може да доведе до бързо презряване или разваляне на други видове продукти (както плодове, така и зеленчуци), които са чувствителни към етилен.
Поради тази причина е добре да съхранявате плодовете, произвеждащи етилен (като ябълки, авокадо, праскови и чушки), отделно от продуктите, чувствителни към етилен (като патладжан, маруля, краставици и зеленолистни). Също така трябва да избягвате съхранението на продукти, произвеждащи етилен, в херметически затворени контейнери, освен ако целта ви не е бързо узряване, тъй като те могат бързо да презреят или да изгният.
Кореноплодните зеленчуци се нуждаят от торбичка
Цвеклото, морковите и много кореноплодни растения ще се запазят седмици или месеци, ако са в торбички в хладилника, вместо просто насипни. Те се нуждаят от торба, за да задържат влагата.
Други кореноплодни зеленчуци включват сладки картофи, ряпа, джинджифил, чесън, лук и репички. Торбичките са полезни и за разделяне и организиране на продуктите, както и за предпазване от нараняване по пътя към дома. Торбичките не е задължително да са пластмасови – памучните торбички за многократна употреба също са ефективни.