19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Кабинетът на сбогуване раздаде над 275,6 млн. лв.

Акад. Денков обещава плавен преход на служебния

Правителството в оставка раздаде над 275, 686 млн. лв. на извънредното си заседание днес. През тази седмица ще са две, за да има плавен преход към служебния кабинет, обясни премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Най-голямата сума е 154,6 млн. лева, които ще са безлихвен заем на НКЖИ за два железопътни проекта. Близо 32 млн. лева от централния бюджет пък отиват за 76-те модернизирани вагона от “Дойче бан” за пътнически превози на БДЖ.

71,8 млн. лева са дадени по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и на общините за

увеличаване на заплатите в

администрацията на ведомствата, за персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата, съобщи Денков. И поясни: “Това е само първата част от увеличението на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията”.

Министерски съвет отпусна и 2 286 746 лв. за компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1.01. до 29.02.2024 г.

Отпускат се 15 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените. Това ще има пряко отношение към справянето с демографската криза, отбеляза Денков.

Още две важни решения прие правителството в понеделник. Едното е наредба за

правилата за определяне на такса смет

Както “24 часа” писа, с нея общините трябва да изберат как да отчитат боклука от 1 януари 2025 г. Може да е на база действителното количество отпадъци или според броя ползватели на имота. “С приемането на наредбата се регламентират ясни и унифицирани правила за прилагане на основите, от които всяка община може да избере, за да определи таксата за битови отпадъци, така че да се постигне максимално обвързване между генерираното количество битови отпадъци и дължимата такса за тях”, обясняват от МС.

Другото е за приема и реда за въвеждане в експлоатация на автоматизираната информационна система за издаване на т.нар. синя карта за работа на чужденци. Бизнесът чака това решение от години, напомни Денков. Системата ще дигитализира процесите по издаване на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички. Тази система на ЕС за привличане на квалифицирани кадри е пътят за решаване на проблема с недостига, от който страдат почти всички бизнеси, допълни премиерът в оставка.

Източник:24 часа

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук