19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Как Вежди Рашидов стана пожизнен почетен член на Кралския артистичен кръг в Барселона и се нареди до 25 знакови творци

  • Бившият министър на културата показа 12 свои скулптури
  • Захари Каменов изложи 12 живописни платна от цикъла „Биологично равновесие“ и бе удостоен с почетния знак на институцията

The Reial Cercle Artistic de Barcelona, или Кралският артистичен кръг в Барселона на български. Президентът му Жозеп Феликс Бенц държи да го нарича с оригиналното му испанско название, без значение че на всички въпроси, които му задаваме, отговаря на английски език.

В тази историческа институция, разположена в сърцето на Барселона в двореца “Пинятели”, се намира най-старата професионална испанска галерия, създадена през 1881 г. Точно там

Вежди Рашидов бе удостоен

с високото отличие

“почетен член на Кралския артистичен кръг”, а Захари Каменов получи почетния знак на институцията.

Титлата на Рашидов е пожизнена. В 145-годишната история на организацията нейни носители са 25 творци. Наградите бяха връчени по време на съвместната им експозиция в галерията на Кралския артистичен кръг, на която Рашидов показа 12 скулптури, а Каменов – 12 живописни платна от цикъла “Биологично равновесие”. Бившият министър на културата е и почетен член на Съюза на испанските художници и носител на златния медал на Кралския артистичен кръг. Творчеството му е добре познато в Испания.

На големия наш скулптор отличието поднесе Жозеп Феликс Бенц, който освен президент на Кралския артистичен кръг е и председател на Световния форум за мир. Двамата с Рашидов се запознават преди няколко години благодарение на отношенията, които организацията поддържа с българската общност в Барселона. Интензивното сътрудничество между двете общности започва още през 2012 г. и продължава до днес – заедно отбелязват редица културни, фолклорни и гастрономически дейности.

Всъщност Рашидов и Бенц се срещат на официално събитие, в което участие взема и Генералното консулство на България в Барселона. “Имах честта и удоволствието да се запозная лично с г-н Рашидов и да открия неговия облик на скулптор. Останахме очаровани от творчеството му и инициирахме провеждането на изложба в нашата организация”, каза за “24 часа” Жозеп Феликс Бенц.

Разположен в центъра на Барселона, Кралският артистичен кръг е историческа институция с нестопанска цел, чийто основен фокус е да насърчава и подкрепя всякакви видове културни събития, артистите и членовете си. В началото на XIX век и първите десетилетия на XX век организацията играе особено важна роля в художествения и социалния живот на града. Редовно се организират социални събития, танци и фестивали, големи изложби – както самостоятелни, така и колективни. Отдава се и почит на художниците. Кръгът е една от най-значимите институции в културата и историята на артистичния свят на Барселона, Каталуния и Испания. Според данните от първите документи, които споменават за съществуването му, той е основан през 1881 г. През 1916 г. крал Алфонсо XIII му дава титлата Reial Cercle Artistic de Barcelona. Сегашното му седалище се намира на улица Carrer dels Arcs (“Карер дел Арк”), но през цялата си история се помещава на много други локации. Желаната стабилност обаче организацията намира, когато през 1959 г. придобива стария дворец на графовете “Пинятели” (дворецът се намира на улица “Карер дел Арк” – б.а.) и старата сграда Casa Bassols (“Каса Басолс”) на улица Cucurulla (“Кукурула”).

Художници, музиканти, писатели, танцьори, поети, историци, художествени критици, галеристи. Накратко, личности с голяма чувствителност към културата и изкуството са били и са част от кръга.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук