В навечерието на Коледните и новогодишните празници свинското месо остава неизменна част от празничната трапеза на българските семейства. Макар традицията за колене на прасе да се съхранява най-вече в селските райони, собствениците на животни трябва стриктно да спазват ветеринарните изисквания, за да гарантират безопасността на храната, съобщава AGRI.BG.
Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, стопаните на прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“, са длъжни най-късно 24 часа преди клането да уведомят обслужващия ги ветеринарен лекар. Неговото присъствие по време на клането е необходимо единствено в случаите, когато ще бъдат взети проби за лабораторно изследване. При неспазване на това изискване законът предвижда санкция от 200 до 500 лева.
Преди консумация месото от заклани за лична употреба свине задължително трябва да бъде изследвано за трихинелоза. За целта се изпраща проба от диафрагмата на животното в лаборатории към Българска агенция по безопасност на храните или в частни акредитирани лаборатории, които извършват този вид анализ. Специалистите категорично препоръчват да не се консумира месо без изследване или без достатъчна термична обработка.
Списъкът с всички лицензирани лаборатории за официални изследвания е публикуван на интернет страницата на БАБХ, в раздел „Лаборатории“ – „Регистър на лабораториите“.
Към момента в страната функционират общо 28 лаборатории за изследване на трихинела – 12 към структурите на БАБХ (3 към НДНИВМИ и 9 към областните дирекции), както и 16 частни лаборатории. От тях 10 са разположени в кланици и извършват единствено анализи за трихинела, а останалите 6 предлагат и други лабораторни изследвания.
Националното законодателство допуска в личните стопанства да се отглеждат до три прасета за угояване, като не се разрешава отглеждането на свине майки и некастрирани нерези. По неофициални данни, броят на прасетата в стопанства тип „заден двор“ в страната е около 50 000.
Спазването на тези правила позволява на стопаните да се насладят на традиционната празнична трапеза, без да излагат на риск здравето си и това на своите близки.