10 C
Пловдив
понеделник, април 21, 2025

Какво да правим с остатъците от Великден: Колко време са годни яйцата и козунакът?

На Великден трапезата често е претрупана с храна – толкова много, че рядко успяваме да я изядем. Сред най-честите остатъци са десетки боядисани яйца и немалко козунак.

Малцина обаче се замислят колко време тези храни остават безопасни за консумация. Обикновено оставяме пъстрите яйца в купа на масата като украса, но дали е добра идея по-късно да ги ядем?

Оказва се, че не е. Варените яйца трябва да се съхраняват в хладилник, за да се избегне рискът от стомашно разстройство. Специалистите дори съветват да не ги държим на вратата на хладилника, където температурата се колебае, а по-навътре, където е по-студено и постоянно.

Ако са правилно съхранявани, твърдо сварените яйца могат да се консумират в рамките на една седмица. Извън хладилника обаче те са годни само за няколко часа – особено при по-високи температури.

Ако не ви се ядат яйца в оригиналния им вид, свежа идея е да ги включите в салати – например с картофи, риба тон или зелени подправки. Така ще избегнете излишния разход и ще внесете разнообразие в менюто си след празниците.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук