14 C
Пловдив
сряда, октомври 22, 2025

Кестенът – есенен дар с лечебни свойства: Хранителни ползи и приложение

Съществуват два основни вида кестени: сладък кестен (Castanea sativa), който е годен за консумация и се използва в кулинарията, и див (конски) кестен (Aesculus hippocastanum), който се използва предимно за медицински цели.

Сладкият кестен е изключително хранителен и енергиен източник. Въпреки че е трудно смилаем, той осигурява много енергия, тъй като е богат на въглехидрати, протеини, захари, мазнини и целулоза.

Химичен състав и витамини:

Един кестен съдържа 54% вода, протеини и въглехидрати, като основната му съставка е нишестето (40%). Той представлява „капсула“, богата на:

  • Минерали: Калций, калий, мед, манган, фосфор и желязо.
  • Витамини: Повечето витамини от група В.

Нетипично за ядките е, че кестенът е богат на витамин С (единственият сред ядките) и на витамин B9 (фолиева киселина), който иначе се среща предимно в зеленчуците и е отговорен за образуването на червените кръвни клетки и синтеза на ДНК.

За да се задоволят дневните нужди от тези витамини и минерали, се препоръчва консумацията на 85 грама кестени дневно.

Кестенът в историята:

Древните народи са използвали кестените за укрепване на тялото. През Средновековието плодовете на сладкия кестен са били смятани за важен хранителен продукт. Известно е дори, че римският император Цезар е нареждал изгарянето на кестенови гори в завладените райони, за да унищожи основния източник на прехрана за местното население.

Единственият недостатък на кестена е неговата висока енергийна стойност, но това го прави идеален за деца, спортисти, възрастни хора и всеки, подложен на по-голямо физическо натоварване. Той се отличава от другите ядки с ниското си съдържание на мазнини.

Препоръчва се при:

  • Мускулна маса и анемия: За хора, които искат да укрепят мускулите си, при анемия, физическо и интелектуално изтощение, както и за енергийна подкрепа по време на растеж.
  • Дихателни проблеми: Този плод е полезен за лечение на кашлица и други дихателни проблеми. Чаят от кестени е истинска благодат за облекчаване на симптомите на астма и бронхит.
  • Храносмилане и черен дроб: Кестеновият мед е изключително хранителен и лечебен. Той лекува гастрит и храносмилателни проблеми, защитава черния дроб и допринася за по-добро кръвообращение.

Естествено лекарство за сърдечно-съдовата система, ревматизъм и подагра:

Кестените са отличен източник на фибри, които помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Осигуряват фосфор, магнезий и калий, който е важен за балансиране на нивата на натрий, регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

  • Те трябва да се консумират от хора, страдащи от хронични ревматични заболявания и подагра, както и за предотвратяване на преждевременното стареене.
  • Поради ниското си съдържание на натрий, съставът им е идеален за диетата на хора с бъбречни и сърдечни заболявания.
  • Дивият кестен се препоръчва особено за хора с разширени и възпалени вени или хемороиди. Тинктурата от неговите плодове е известна при проблеми с кръвообращението, както и при болки в костите, ставите и гърба. Цветовете също се използват за приготвяне на тинктура за лечение на ревматични оплаквания, подагра, артрит и невралгия.

Важен съвет: Когато консумирате кестени, е препоръчително това да бъде единственото ви хранене (или основна част от него). Избягвайте да ги комбинирате с други храни, за да улесните храносмилането им, пише actualno.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук