Зимното меню трябва да включва храни, богати на витамини и полезни хранителни вещества, които подпомагат имунната система. Това заяви д-р Тихомира Георева – гастроентеролог и диетолог. По думите ѝ златен стандарт сред плодовете през зимата е кивито.
„За кивито се говори сравнително малко, а то е изключително полезно. Богато е на фибри и подобрява инсулиновата чувствителност. Един любопитен факт е, че само едно киви на ден осигурява необходимата дневна доза витамин С. Това означава, че не е нужно да приемаме витамин С допълнително под формата на лекарства“, обясни специалистът.
Сред препоръчваните зимни храни д-р Георева посочи още тиквата и киселото зеле. Макар че киселото зеле не се отразява добре на всеки организъм, то е изключително полезна храна и е добре да присъства в менюто поне веднъж на две седмици. „Киселото зеле е естествен пробиотик, който подпомага чревната флора и засилва имунната система“, допълни тя.
Авокадото също заема важно място сред полезните храни. То принадлежи към групата на мазнините, но е пример за т.нар. „добри мазнини“ с доказани здравословни ползи. „Важно е да правим разлика между полезните и вредните мазнини и да се насочваме към правилния избор“, подчерта диетологът.
Неочаквано, но традиционно за българската кухня, място в препоръките намира и сланината. „Любимата на много българи сланина може да бъде полезна, но само ако се консумира в малки количества. Не бива да се комбинира с тестени изделия и сладки храни, нито да е прекалено солена“, уточни д-р Георева.
По думите ѝ сланината е подходяща дори за готвене в малки количества, тъй като при термична обработка не отделя токсични радикали, за разлика от някои растителни мазнини. „Тя е по-добра алтернатива от олиото и в определени случаи дори от зехтина. Съдържа мастноразтворими витамини и, консумирана умерено, може да подпомогне имунитета“, каза още специалистът.
Д-р Георева отбеляза, че съществуват и научни данни за положителния ефект на сланината върху репродуктивното здраве. „Има проучвания, които показват, че при хора с репродуктивни проблеми умерената ѝ консумация може да подобри функцията. Това не е мит, а факт, подкрепен с изследвания“, подчерта тя.
Хората с панкреатични проблеми също могат да консумират сланина, но с повишено внимание. „Панкреасът страда най-много от мазните храни, затова те трябва да се ограничават. Но при готвене, ако заменим олиото с малко количество сланина, рискът от увреждане и засилване на симптомите е по-малък“, обясни гастроентерологът.
Според д-р Георева именно качеството и видът на мазнината са от ключово значение за здравето през зимните месеци, а умереността остава най-важното правило при храненето.