Начало ПОСЛЕДНИ НОВИНИКлиматичните промени застрашават какаовата реколта в Западна Африка

Климатичните промени застрашават какаовата реколта в Западна Африка

от NewsPoint.bg
0 коментари

През последната година температурите в какаовия пояс на Западна Африка редовно надхвърляха критичния праг, оказвайки сериозно въздействие върху реколтата в региона, който осигурява по-голямата част от световния шоколад, съобщават учени, цитирани от АФП.

Влиянието на екстремните температури

Според изследване на независимия изследователски център „Клаймът Сентръл“ (Climate Central), през 2024 г. температурата е надхвърлила 32 градуса по Целзий в продължение на повече от шест седмици в 71% от изследваните ферми. Глобалното затопляне, предизвикано от човешката дейност, значително е допринесло за този процес.

При преминаване на този температурен праг, топлината нарушава фотосинтезата на какаовите дървета, повишава водния стрес, изсушава цветовете и води до по-малки, неустойчиви шушулки.

Увеличаващи се климатични аномалии

Температури над 32 градуса Целзий „стават все по-чести“ в региона, който произвежда 70% от световното какао, особено през основния вегетационен период (октомври-март), отбелязват изследователите, цитирани от БТА. Освен високите температури, климатичните промени водят и до необичайни валежи, разпространение на вредители и влошаване на добивите, което предизвиква безпрецедентно поскъпване на какаото.

Кот д’Ивоар и Гана – най-засегнатите региони

Тенденцията е най-осезаема в Кот д’Ивоар и Гана – двете водещи страни производителки на какао. Анализът, базиран на десетгодишни данни от 44 района в четири страни, показва, че без затоплянето, предизвикано от парниковите газове, екстремните климатични условия биха били два пъти по-редки.

През юли 2024 г. в Кот д’Ивоар валежите са били с 40% над нормата, причинявайки наводнения в период, когато почвата би трябвало да остане суха. Обратно, през декември, когато дъждът е жизненоважен за реколтата, валежите са били минимални или напълно отсъстващи. Тези климатични аномалии сериозно заплашват бъдещето на какаовото производство в региона.

Може също да харесате

Оставете коментар