26 C
Пловдив
понеделник, юли 28, 2025

Кое е по-здравословно – пресните или замразените храни?

Въпреки често срещаните предубеждения, че замразените продукти са по-малко здравословни, научни изследвания показват, че те могат да бъдат също толкова хранителни, а понякога дори и повече, от пресните си аналози.

Проучвания потвърждават ползите от замразените храни

Проучване, което сравнява хранителното съдържание на прясна и замразена царевица, моркови, броколи, спанак, грах, зелен фасул, ягоди и боровинки, установява, че витамините в замразените продукти са „сравними и понякога по-високи“. Други изследвания подкрепят тезата, че основната хранителна разлика между замразени и пресни продукти се появява, когато охладените пресни продукти започнат да губят хранителни вещества след няколко дни.

„Общественото схващане е, че замразените храни са лоши и че са по-малко хранителни, защото са по-преработени“, коментира Каралайн Томасън, диетолог от Вашингтон, окръг Колумбия. „Но това всъщност не е вярно.“

Разлика в зрелостта при прибиране

Експертите са единодушни, че продуктите са най-хранителни, когато се берат в пикова зрялост. Разликата идва от момента на прибиране на реколтата, в зависимост от начина, по който ще се продават:

  • Пресни продукти в магазините: Обикновено се берат преди пиковата зрялост, за да се избегне разваляне по време на транспортирането до магазина. Това пътуване от фермата до масата може да отнеме седмица или две, обяснява Томасън.
  • Замразени продукти: Берат се на или около пиковата зрялост. Няколко часа по-късно се бланшират и опаковат в азотна атмосфера, което ефективно запазва хранителните вещества.

„Замразяването блокира тези хранителни вещества, така че виждаме, че всички витамини и антиоксиданти остават стабилни за дълъг период от време“, казва Кайли Сакайда, диетолог и автор на готварската книга „So Easy, So Good“. Освен това, замразените продукти често са по-евтини и издържат по-дълго във фризера, което може да допринесе за намаляване на хранителните отпадъци.

Предимства на местните и пресни продукти от пазара

Въпреки по-дългия транспорт на пресните продукти до магазина, те все още съдържат значително количество хранителни вещества. Все пак, в сравнение с продукцията от фермерския пазар, последната понякога може да има дори повече предимства. Тъй като местно отгледаните плодове и зеленчуци обикновено изминават по-кратко разстояние от фермата до пазара, те обикновено се берат в пикова зрялост.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук