22 C
Пловдив
неделя, август 31, 2025

Кои са най-вредните добавки в ултрапреработените храни?

Мащабно проучване, проведено от учени от университета „Юстус Либиг“, идентифицира кои добавки в ултрапреработените храни (UPF) са пряко свързани с повишен риск от смърт. Анализът потвърждава, че колкото повече UPF продукти консумираме, толкова по-голям е рискът, като той започва да нараства значително, когато тези храни съставляват над 18% от диетата.

Изследователите са открили най-неблагоприятни асоциации с пет основни категории добавки, които се използват масово в хранителната индустрия:

  • Ароматизатори
  • Подобрители на вкуса
  • Оцветители
  • Подсладители
  • Различни видове захари

Според данните, оцветителите увеличават риска от смърт с 24%, ароматизаторите с 20%, а подсладителите с 14%.

Учените са идентифицирали и конкретни добавки, които имат особено неблагоприятен ефект:

  • Подобрители на вкуса: глутамат, рибонуклеотиди.
  • Подсладители: ацесулфам, захарин, сукралоза.
  • Захари/пълнители: фруктоза, инвертна захар, лактоза, малтодекстрин.

За разлика от тях, учените не са открили повишен риск, свързан със спомагателни вещества за обработка, модифицирани масла и мазнини или добавени протеини и фибри.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук