Мащабно проучване, проведено от учени от университета „Юстус Либиг“, идентифицира кои добавки в ултрапреработените храни (UPF) са пряко свързани с повишен риск от смърт. Анализът потвърждава, че колкото повече UPF продукти консумираме, толкова по-голям е рискът, като той започва да нараства значително, когато тези храни съставляват над 18% от диетата.
Изследователите са открили най-неблагоприятни асоциации с пет основни категории добавки, които се използват масово в хранителната индустрия:
- Ароматизатори
- Подобрители на вкуса
- Оцветители
- Подсладители
- Различни видове захари
Според данните, оцветителите увеличават риска от смърт с 24%, ароматизаторите с 20%, а подсладителите с 14%.
Учените са идентифицирали и конкретни добавки, които имат особено неблагоприятен ефект:
- Подобрители на вкуса: глутамат, рибонуклеотиди.
- Подсладители: ацесулфам, захарин, сукралоза.
- Захари/пълнители: фруктоза, инвертна захар, лактоза, малтодекстрин.
За разлика от тях, учените не са открили повишен риск, свързан със спомагателни вещества за обработка, модифицирани масла и мазнини или добавени протеини и фибри.