11 C
Пловдив
неделя, октомври 20, 2024

Кой необуздан владетел сте според зодията

БСДД

Овен

Навуходоносор II  (Вавилон)

Дядото на всички луди крале е цар Навуходоносор, вавилонският владетел, чийто разказ от първо лице за 7-годишното му изпадане в зверска лудост се смята за един от най-завладяващите раздели от старозаветната книга на Даниил. Според легендата арогантният цар е поразен от болест защото не вярва в еврейския Бог, напуска двореца си и се заселва в пустинята. Овенът е енергичен, страстен и решителен, което го прави подобен на Навуходоносор II. Той е велик завоевател и строител и управлението му е белязано от големи постижения – построява Вавилонската кула и Вавилонските градини. Хем е безбожен тиранин, хем е божи инструмент за наказание на евреите за греховете им.

Телец

Ибрахим I  (Турция)

Ибрахим е султан на Османската империя от 1640 до 1648 г. От 20-годишна възраст страда от постоянно главоболие и пристъпи на физическа и психическа слабост. Империята остава сравнително стабилна благодарение на майка му регент Кьосем Султан, която насърчава сина си да се разсейва с момичета от харема, за да може тя да поеме властта в свои ръце. Планът й проработва успешно. Ибрахим води екстравагантен начин на живот, който се характеризира с прекомерни разходи за разкошни  глезотии – той нарежда целият му дворец да бъде покрит с кожени килими! — и безкрайни романси с дворцови наложници. Може би всеки Телец би направил това, ако беше владетел с такова богатство!

Близнаци

Джу Хоуджао (Китай)

Един от най-известните владетели от династията Мин, император Джу Хоуджао, който управлява под името Джънде, е познат както със своята глупост, така и с жестокост. Той обича да ръководи екстремни военни експедиции и да дава заповеди на въображаем двойник, когото нарича генерал Джу Шоу. През първите пет години от управлението си Джънде неразумно поставя главния евнух Лиу Джин да отговаря за повечето правителствени дела. Когато се скарват 5 години по-късно, императорът нарежда екзекуцията на Лиу чрез тридневен процес на бавно разчленяване (Лиу умира на втория ден). Близнаците, като зодия, се характеризират с двойственост, променливост и понякога лекомислие.

Рак

Хенри VI  (Англия)

Хенри VI, героят от драмата на Шекспир, става крал преди първия си рожден ден. Той прекарва последните десетилетия от живота си в битка с психични заболявания, докато кралството му губи земи в полза на Франция и се впуска в хаоса на Войната на розите. Претърпява първия си пълен умствен срив през 1453 г., който го оставя в безсъзнателен ступор повече от година. Раците и Хенри VI са обединени от силна емоционалност. Хенри VI често се ръководи само от сърцето и превъзбуденото си съзнание в своите решения, което води до кървави външни конфликти и проблеми в държавата. Раците предпочитат самотата, а Хенри VI също е интровертен и прекарва оляма част от времето си затворен в замъци.

Лъв

Джордж III (Англия)

Прославен от поета Пърси Биш Шели като „стар, луд, сляп, презрян и умиращ крал“, Джордж III показва първите признаци на психично заболяване през 1765 г., в началото на царуването си, но се поддава на болестта си едва през 1810 г. след което парламентът прави сина му регент. Джордж III управлява по време на бурна епоха, която включва Американската революция – Декларацията за независимост е адресирана до него – както и Френската революция и Наполеоновите войни. Кралят страда от халюцинации, параноя, общ дистрес и болки в корема, но седи на трона 59 години. Много прилича на Лъвовете, които царуват до последната минута, дори ако нямат сила или интелект за елементарни задачи!

Дева

Шарлота Белгийска (Мексико)

Първата и единствена хабсбургска императрица на Мексико, Шарлота се омъжва за Максимилиан, ерцхерцог на Австрия, и заедно са назначени за император и императрица на Мексико през 1864 г. Там те се опитват да спечелят хората чрез насърчаване на либерална програма, но губят своите консервативни поддръжници. След изтеглянето на френските войски през 1866 г. империята на Максимилиан и Шарлота запада. Императрицата е изпратена в Европа, за да получи подкрепа, но претърпява нервен срив, проявява параноя и повече не се завръща в Мексико. Като всяка Дева, Шарлота до последно се опитва да постъпва правилно, следвайки ясна цел. За съжаление болестта се оказва по-силна.

Везни

Хуана I Лудата (Испания)

Малко истории за кралици са по-тъжни от тази за „Хуана Ла Лока“, чието семейство и съперници я държат затворена в домове за луди. Родена четвърта в линията за наследяване на трона от родителите си Фердинанд и Изабела, тя е омъжена за Филип „Бо“ от Бургундия на 16-годишна възраст. След смъртта му през 1506 г. Хуана е хвърлена в затвора от баща си, за да не претендира за правото си на кастилския трон. След смъртта на Фердинанд, Хуана и нейният син Чарлз стават съмонарси, но Чарлз продължава да държи майка си в затвора. През 1520 г. група бунтовници я освобождават, но тя отказва да ги подкрепи в името на сина си. Такава преданост към семейството е поразителна черта на Везните.

Скорпион

Иван Грозни (Русия)

Първият цар на цяла Рус, Иван IV, разширява влиянието на Москва върху всички земи на Киевска Рус. Иван Василиевич извършва мащабни реформи, централизира управлението и създава предшествениците на тайната полиция – гвардейците. Уморен от управлението си, царят се опитва да подаде оставка през 1564 г., но година по-късно го убеждават да се върне на трона. През 1581 г. Иван Василиевич убива собствения си син и наследник в пристъп на гняв, като го удря със заострена тояга. Кралят е известен със своите жестокост и отмъстителност, подобно на безмилостните и чето коравосърдечни Скорпиони. Те имат силен характер и могат да бъдат много целеустремени – точно като Грозни!

Стрелец

Мохамед ибн Туглак (Индия)

Мохамед е загадка за историците. Той получава добро образование, познава добре логиката, философията, математиката, астрономията и физическите науки, има познания по медицина и диалектика. Великодушен владетел, но управлението му носи нещастие на хората и силно отслабва правителството. Въпреки че е необикновен човек, той обръща повече внимание на фантастичните идеи, постоянно измисля нови мерки, но му липсват две важни качества за успешен султан – практическо благоразумие и здрав разум. Стрелците могат да го разберат. Те ужасно се ядосват когато се провалят, също като Мохамед: болният му мозък измисля десетки нестандартни инструменти за изтезание.

Козирог

Рудолф II  (Римска империя)

Един от най-ексцентричните владетели на европейския Ренесанс, Рудолф II е най-великият колекционер на своята епоха и ентусиазиран покровител на изкуствата, науките и псевдонауките. Неговият комплекс от замъци в Прага приютява огромна менажерия, включваща лъвове, тигри, орангутани и жива птица додо. Благословен и прокълнат, както се изразява един историк, от готовността си да вярва в почти всичко, Рудолф подкрепя астролозите, алхимиците, мистиците и търси философския камък. Козирозите са добри хироманти и предсказатели, чийто вътрешен глас е изключително силен и самоуверен. Рудолф II отстъпва властта на брат си, и самотен живее сред своите колекции.

Водолей

Калигула  (Древен Рим)

Водолеите са склонни към внезапни промени в плановете си, а Калигула е известен със своите неочаквани и ексцентрични действия. Той нарежда на армията си да построи плаващ мост с дължина две мили, за да може да галопира по него на коня си. После заповяда на войските си да „ограбят морето“, като събират черупки в шлемовете си. Водолеите също са високо интелигентни, а Калигула е известен със своите необикновени способности. Въпреки цялата си лудост, той е високо образован човек, който умее да изнася убедителни речи. Калигула се разболява при неясни обстоятелства. Страда от „мозъчна треска“. Има чести пристъпи на безсъние и невроза, държи се неадекватно и враждебно.

Риби

Лудвиг II  (Бавария)

Рибите са емоционални, интуитивни и чувствителни личности. Често са склонни към мечтателство и фантазия. Лудвиг II, подобно на Рибите, има романтична и фантазьорска природа. Той е страстен любител на изкуството и архитектурата, а неговите замъци отразяват желанието му за красота и фантазии. Ексцентричното поведение на краля често е наричано лудост. Рибите се стремят към свобода и независимост, а Лудвиг II също търси свобода от социални задължения и прекарва много време в замъците си, избягвайки държавните дела. Лудвиг II е определен за нелечимо душевно болен от параноя и безумие без да бъде прегледан и управлението е поето от чичо му Луитполд Баварски.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук