0 C
Пловдив
неделя, април 6, 2025

Колбасите и пушените меса – опасни за мозъка, предупреждават лекари

Честата консумация на колбаси, пушени меса и други преработени червени меса може сериозно да повиши риска от деменция. За това предупреждава неврологът д-р Дилън Уинт, цитиран от HuffPost.

Поводът за изявлението е ново проучване, според което редовната употреба на преработено червено месо увеличава риска от деменция с 13%. Според д-р Уинт, медицинските специалисти отдавна са предпазливи към този тип храни. Не само преработените, но и всички червени меса трябва да се консумират умерено.

„За да се поддържа здравето на мозъка, се препоръчва да не се надвишават четири порции червено месо седмично“, посочва неврологът. Той подчертава, че вредата идва най-вече от високото съдържание на мазнини, а при преработката се добавят и химически вещества като нитрити – консерванти, които имат доказано неблагоприятен ефект върху мозъчната функция.

Важно е обаче да се знае, че премахването на тези храни от менюто не гарантира пълна защита срещу деменция. „Няма универсална мярка за превенция, но балансираното хранене и разнообразната диета са ключови“, допълва д-р Уинт. Той препоръчва повишен прием на зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. А най-силният инструмент срещу деменцията, според него, е физическата активност.

В допълнение, имуноложката д-р Ейми Шах наскоро също отправи предупреждение: честата и неконтролирана употреба на лекарства с дифенхидрамин може да увеличи риска от деменция, особено при продължителен прием.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук