11 C
Пловдив
вторник, април 15, 2025

Колко безопасни са съдовете, в които готвим? Скритите рискове в кухнята

Днес повечето хора разбират значението на здравословното хранене. Но малцина осъзнават, че начинът на приготвяне и съдовете, които използваме, са също толкова важни, колкото и самите продукти в чинията. Дори най-подбраната диета може да загуби ползите си – или дори да навреди – ако съдовете за готвене отделят токсични вещества при загряване.

Ето кои съдове за готвене крият най-големи рискове и с какво можете да ги замените:

1. Тефлонови съдове – удобни, но токсични

Тефлонът е популярен заради своите незалепващи свойства, но именно това удобство идва с висока цена. Повърхността му е покрита с PTFE (политетрафлуороетилен) – пластмасов полимер, който при нагряване над 300°C (572°F) започва да отделя токсични изпарения. Те предизвикват т.нар. полимерна треска – състояние със симптоми, наподобяващи грип. Тези изпарения могат да бъдат фатални за домашни птици като папагали.

Освен това тефлонът може да съдържа PFOA (перфлуороктанова киселина) – химикал, свързван с няколко вида рак, включително на гърдата, простатата и яйчниците. Въпреки че присъства в минимални количества, експертите препоръчват да се ограничава излагането на веществото, тъй като то се среща и в други предмети от ежедневието.

⚠️ Дори т.нар. „безопасни“ незалепващи съдове са рискови, ако покритието се надраска или обели. При такъв случай съдът трябва да бъде заменен незабавно.

Алтернатива:
Чугунени съдове – издръжливи, безопасни и с отлична топлопроводимост. При правилна употреба и поддръжка, те стават почти незалепващи. Освен това могат леко да повишат нивата на желязо в храната – полезно за хора с дефицит.

2. Алуминиеви съдове и фолио – евтини, но съмнителни

Алуминият е лек, достъпен и широко използван в кухненски съдове, но крие потенциални рискове. Това е невротоксичен метал, който се свързва с болести като Алцхаймер и амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Макар повечето алуминиеви съдове да имат защитно покритие, то лесно се надрасква или износва – особено при готвене на киселинни храни – което води до директен контакт между храната и метала.

Алтернатива:
Стъклени съдове за готвене – устойчиви, нетоксични и екологични. Не отделят вредни вещества, не задържат миризми и вкусове. Единственият им недостатък е, че не са незалепващи – но това е разумен компромис в името на здравето.

3. Медни съдове – елегантни, но потенциално опасни

Медта е отличен проводник на топлина, а медните съдове често се използват заради това и естетическия си вид. Но при готвене с непокрита мед – особено на киселинни храни – има риск от отделяне на метала в ястията. А прекомерното натрупване на мед в организма може да доведе до отравяне с тежки метали.

Покритите медни съдове не са напълно безопасни, тъй като често съдържат никел – друг токсичен елемент, който може да предизвика алергични реакции или други здравословни проблеми.

Алтернатива:
Съдове от неръждаема стомана – издръжливи, леки, лесни за поддръжка. Неръждаемата стомана за хранителна употреба (без никел) е безопасна, устойчива на надраскване и може да се използва дълго време без риск за здравето.

Понякога здравословният избор не започва в магазина за хранителни стоки, а в този за кухненска посуда. Информираността за потенциалните рискове и умението да избираме безопасни алтернативи е също толкова важно, колкото и това какво слагаме в чинията си. Затова следващия път, когато сменяте тиган или тенджера, помислете не само за удобството, но и за дългосрочното въздействие върху здравето ви.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук