38 C
Пловдив
неделя, юли 27, 2025

Летни горещини: Как да се храним, за да се разхладим и хидратираме

Дори и да сме чакали лятото с нетърпение, в разгара му високите температури неизменно се превръщат в предизвикателство. Обилното потене, дехидратацията, умората и отпадналостта са често срещани последици. За щастие, има лесен начин да се справим с тях – като подбираме умно храните, които консумираме през горещите месеци.

В дните на горещи вълни, идеите за това какво да похапваме, за да ги преживеем по-лесно, са особено актуални. Охлаждащите храни помагат за понижаване на телесната температура. Те са богати на вода, което предпазва от обезводняване, и подпомагат потенето – основен механизъм на тялото ни за охлаждане.

Някои от тези храни съдържат и електролити, които поддържат баланса на солите в организма и допълнително предпазват от дехидратация. Важно е също така през топлите месеци да приемаме лесносмилаеми храни, за да не затрудняваме храносмилателната система, което води до генериране на допълнителна топлина в тялото.

Ето няколко конкретни примера за охлаждащи храни:

  • Плодове: диня, пъпеш, горски плодове, цитрусови плодове, грозде.
  • Зеленчуци: краставица, зелена салата, спанак, целина и други зеленолистни.
  • Млечни продукти: кисело мляко, козе мляко, айрян.
  • Други: кокосова вода, кокосово мляко, тофу и соеви продукти, лимонова трева, мента и кориандър.

Има много начини да консумираме и комбинираме тези охлаждащи храни. Например, краставицата може да бъде на парчета в салата или да добавите няколко резенчета към питейната вода. Тараторът е отлична идея, комбинирайки я с кисело мляко.

Динята, която е изключително богата на електролити, може да се хапва самостоятелно или да се приготви на смути, или дори в салата с мента и сирене фета за още по-добър охлаждащ ефект. Цитрусовите и горските плодове също могат да се консумират под формата на смути или плодова салата, съветва NDTV, цитиран от lifestyle.bg. Зеленолистните зеленчуци е най-добре да се консумират сурови, без термична обработка, тъй като така запазват максимално полезните си свойства. Подходящи са както за салати, така и за различни дипове.

Когато включим тези храни в дневното си меню през лятото, със сигурност ще се чувстваме по-свежи, независимо от високите градуси навън.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук