28 C
Пловдив
вторник, юли 29, 2025

Лозаро-винарският сектор в България: Инвестиции за милиони, но и предизвикателства пред реколтата

Българският лозаро-винарски сектор е свидетел на значителни инвестиции, като 317 нови проекта са реализирани със субсидии от 38 млн. лева за периода 2023-2027 г. Това показват данни на Държавен фонд „Земеделие“, обявени в Бургас от заместник изпълнителния директор Димитър Горов.

Модернизация и подкрепа за сектора

По Плана за възстановяване и устойчивост до момента са изплатени 196 млн. лева, с които са реализирани 986 проекта.

„Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони даде началото на модернизация и на лозаро-винарския сектор в страната. Чрез заложените в него финансови инструменти лозарите са се възползвали от нови инвестиции“, обясни Горов. Той допълни, че и пчеларите са финансирани с над 9.6 млн. лева за изпълнението на 4310 проекта чрез интервенции, заложени в Плана.

Сушата и очаквани по-ниски добиви

Въпреки финансовата подкрепа, работещите в бранша споделят, че отглеждането на лозарски масиви става все по-трудно, основно заради засушаването през последните години. За текущата година се очакват и по-ниски добиви.

Изпълнителният директор на винзавод в региона на Поморие, Христо Янков, който отглежда традиционни сортове грозде на над 7000 дка собствени лозови масиви (основно бели като мускат, шардоне, совиньон, траминер, и червени – мерло, каберне, сара), коментира: „С всяка изминала година става все по-трудно с тази суша в района. „Напоителни системи“ не могат да ни помогнат.“ Той допълни, че до Нова година ги очаква само труд.

Предизвикателства пред винарните

Златко Славов, един от собствениците на винарна в село Славянци, обясни предизвикателствата: „Имаме 700 дка собствена земя. Грижата за лозята започва от ноември всяка година. Първо се подрязват лозята, след това предстоят другите процедури – пръскане, почистване около лозовите насаждения. Като дойде след това септември месец започва брането на грозде. Готовата продукция се прибира във винарната, където след обработката това грозде се превръща във вино. Сложно е, не е леко, но се борим, с доста труд и желание се справяме. Годината беше сравнителна добра, но се очакват по-малко добиви. Причината за това е и рязкото застудяване през април месец.“

Както заявиха пред БНР Бургас винопроизводителите, ако не тази година, се надяват на по-добра реколта през следващата.

Възможности за инвестиции в лозаро-винарския сектор

Интервенцията за „Инвестиции в лозаро–винарския сектор“ е насочена към повишаване ефективността на предприятията за производство на вино и тяхната конкурентоспособност. Сроковете за кандидатстване приключиха в началото на юли. Средствата, които ще се отпускат, са предназначени за:

  • Закупуване на лизинг на нови машини и оборудване, включително компютърен софтуер за преработка на грозде.
  • Машини за контрол на ферментацията, обработка на вино, контрол на температурата.
  • Оборудване за технология, свързана с пенливи вина.
  • Бутилиране, етикетиране и опаковане.
  • Маркетингови инструменти.
pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук