Сезонът на отпуските обикновено свързваме с безгрижие, плажове и разхлаждащи напитки. Но наред с приятните емоции, лятото често е съпътствано и от поява на така наречените „летни вируси“. Макар вирусните инфекции по-често да се свързват със студените месеци, топлото време съвсем не означава край на вирусните заплахи.
Какво представляват летните вируси?
„Вирусите са микроскопични нашественици, които не могат да се размножават самостоятелно и използват живи клетки в организма ни, за да се възпроизвеждат и да предизвикват болести“, обяснява д-р Димитър Комитов от Клиниката по инфекциозни болести на ВМА. Макар и невидими, понякога причиняват сериозни здравословни проблеми.
Най-честите причинители на летни вируси са ентеровируси и аденовируси, които се предават по фекално-орален път – чрез замърсени храни, вода или повърхности. Най-често засягат храносмилателната система, но могат да причинят и грипоподобни симптоми.
Симптоми, за които да внимавате:
-
Повишена температура
-
Повръщане
-
Диария
-
Болки в корема
-
Обща отпадналост
-
Обриви и възпалено гърло (в някои случаи)
Ентеровирусите засягат основно децата, като близо 90% от инфекциите протичат безсимптомно. Чести заболявания са така нареченият „летен грип“, херпангината (с мехурчета по небцето) и синдромът „ръка-крак-уста“, при който се появяват обриви по гърлото, устата, дланите и стъпалата. Някои ентеровируси могат да доведат до хеморагичен конюнктивит, силни мускулни болки, а в редки случаи – до засягане на сърдечния мускул или нервната система (менингит, енцефалит).
Как се лекуват?
Няма специфично лечение за повечето летни вируси. Основните мерки включват поддържане на добра хидратация и симптоматично лечение. При усложнения – незабавна консултация с лекар.
Хранителни токсикоинфекции – честа причина за стомашни неразположения
Диарията е чест спътник на лятото. Причините често се крият в т.нар. хранителни токсикоинфекции – резултат от консумацията на замърсени или неправилно съхранявани храни.
Сред най-честите виновници са:
-
Staphylococcus aureus – при консумация на развалени млечни или сладкарски изделия;
-
Bacillus cereus – след прием на неправилно съхраняван пържен ориз;
-
Vibrio parahaemolyticus – при ядене на недобре обработена риба и морски дарове;
-
Салмонела – след консумация на яйца или месо.
Симптомите включват гадене, повръщане, коремни болки, диария, повишена температура. Могат да настъпят дехидратация, електролитни нарушения, хипотония и тахикардия.
Превенция:
-
Не съхранявайте храната на стайна температура повече от 3 часа;
-
Мийте добре плодове и зеленчуци;
-
Зелените салати е добре да се накисват със сол и оцет;
-
Избягвайте съмнителни водоизточници;
-
Яжте само добре термично обработени месо и риба;
-
Използвайте лични прибори за хранене.
Летните хепатити – какво трябва да знаем?
Топлото време крие и риск от остри вирусни хепатити, особено тип А и Е. Те се предават чрез замърсени храни, вода, ръце и предмети. Най-уязвими са децата и бременните жени. Хепатит А обикновено има доброкачествено протичане и не хронифицира, докато хепатит Е може да бъде по-тежък при имуносупресирани пациенти.
Лечението включва:
-
Почивка и щадяща диета (богата на въглехидрати, бедна на мазнини);
-
Прием на витамини, глюкозни и водно-солеви разтвори;
-
Избягване на алкохол и токсични медикаменти за черния дроб.
Кърлежите – неканени гости в лятната градина
Летният сезон носи риск и от ухапване от кърлежи. При подобен инцидент се препоръчва антибиотична профилактика, тъй като предаването на заболявания като лаймска болест и марсилска треска не става мигновено. Изследването на самия кърлеж не е задължително.
Лечението на възможните усложнения се извършва под наблюдение на инфекционист.
Кой е в риск?
Макар децата да са най-уязвими към летни вируси, възрастни с отслабена имунна система и хронични заболявания също не са застраховани. При тях симптомите често протичат по-тежко.
Как да се предпазим?
✅ Често миене на ръцете – особено преди хранене и след игра навън
✅ Проветряване на помещенията
✅ Избягване на контакт с болни хора
✅ Пълноценен сън, здравословна храна и физическа активност
✅ Добра лична хигиена при приготвяне и консумация на храна
Антибиотиците не действат срещу вируси. Ако симптомите не отшумят в рамките на 2–3 дни, потърсете лекар. Летните вируси не са за подценяване, но с правилна профилактика и адекватна грижа, рисковете могат да бъдат сведени до минимум.