21 C
Пловдив
неделя, октомври 6, 2024

Магазини у нас се подготвят да внедрят евровото плащане

Между 3 и 6 месеца отнема на специалистите да настроят системите за друга валута

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. 

Oт сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите ще са необходими от 3 до 6 месеца, за да са готови напълно за новата валута, пише Pariteni.

„Отговорността на търговците е много голяма. Кешът в икономиката в общините ще мине през нас в рамките на 1 месец“, обясни председателят на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов, цитиран от БНР.

Големите търговци вече внедряват в ИТ – системите си приетите правила за цените и етикетите. „Очакваме да няма сътресения. При по-големите вериги не може да има и капка от съмнение за някакъв злоупотреба, тъй като там нещата ще бъдат заложени в голяма степен софтуерното, тоест в превалутирането. Няма да има някакви човешки фактор, който да пише на етикетите“, каза Вълканов.

Той допълни, че се подготвят и насоки за рекламните материали, за да няма подвеждане на потребителя.

„Компаниите имат нужда от между 3 и 6 месеца, за да напаснат всички технически спецификации, които са необходими, IT… Готвят се усилено. Те така или иначе от години насам имаха екипи, които се занимаваха и следяха тези процеси, така че търговският сектор е в голяма степен подготвен и ще бъде напълно готов тогава, когато такова решение, евентуално, бъде взето“, посочи председателят на Сдружението за модерна търговия.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук