Начало БългарияМаслото и сиренето с най-голям ръст в цените за последното десетилетие

Маслото и сиренето с най-голям ръст в цените за последното десетилетие

от NewsPoint.bg
0 коментари

Маслото и сиренето се нареждат сред храните с най-голямо поскъпване през последните 10 години. Данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) сочат, че цените им са се удвоили спрямо същия период на 2015 година.

Сравнението обхваща 27 основни хранителни стоки, като в топ 10 на най-поскъпналите попадат и репичките. През 2015 г. връзка репички е струвала средно 0,38 лв., а сега достига 0,93 лв. – увеличение от 145%. Маслото заема второ място – от 1,38 лв. за пакетче от 125 г, цената му е скочила до 3,20 лв. – ръст от 131%. Двойно са поскъпнали и картофите (от 1,72 лв./кг на 3,83 лв./кг) и сиренето (от 5,37 лв./кг на 11,37 лв./кг), съответно със 122% и 112%.

Пресните картофи, които преди десетилетие са стрували около 1,36 лв./кг, вече се продават средно по 3,83 лв./кг. Свинското месо – един от най-предпочитаните продукти на българската трапеза – също бележи ръст. През 2015 г. килограм се е търгувал на едро за 7,40 лв., а сега – за 10,30 лв., което е увеличение с около 40%. В търговските вериги обаче може да се намери и по-евтино свинско, основно от внос.

„Ръстът се дължи основно на увеличените разходи за производство“, коментира Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

В десетте най-поскъпнали храни влизат още яйцата – от 0,18 лв. на 0,34 лв. за брой (ръст от 89%), както и кашкавалът, който е поскъпнал с 78% – от 10,42 лв./кг на 18,56 лв./кг. Лещата (от 2,52 лв. на 4,48 лв./кг), портокалите (от 1,38 лв. на 2,46 лв./кг) и брашното (от 0,86 лв. на 1,48 лв./кг) също бележат ръст между 72% и 78%.

Зеленчуците не правят изключение – зелето е поскъпнало с 75% (от 1,09 лв. на 1,91 лв./кг), а лукът – с 87% (от 0,75 лв. на 1,40 лв./кг), като в повечето случаи е вносен.

От наблюдаваните 27 основни храни при 17 се отчита поскъпване от над 50% за последните 10 години. За същия период (от май 2015 г. до април 2025 г.) общата инфлация, измерена от Националния статистически институт (НСИ), възлиза на 49,2%.

Минималната работна заплата обаче е нараснала с 183% – от 380 лв. през 2015 г. до 1077 лв. в момента. Това означава, че въпреки значителното поскъпване на храните, покупателната способност на работещите с минимално възнаграждение реално се е подобрила.

През 2015 г. с една минимална заплата можеше да се закупят около 5 комплекта от основните 27 храни на стойност общо 78 лв. Днес същите продукти струват около 125 лв., но заплатата позволява покупка на над 8 такива комплекта – ръст от около 60% в покупателната способност.

Например, докато през 2015 г. с минимална заплата сме можели да купим 1188 кг фасул, сега можем да си позволим 2440 кг. При маслото увеличението е от 427 кг на 594 кг, а при сиренето – от 819 кг на 941 кг. Въпреки че то е сред най-поскъпналите храни, доходите нарастват по-бързо, което компенсира инфлационния натиск.

Топ 10 на храните с най-голям ръст в цените (2015–2025):

Продукт Цена 2015 Цена 2025 Увеличение
Репички 0,38 лв./вр. 0,93 лв./вр. +145%
Масло 1,38 лв./125 г 3,20 лв./125 г +131%
Картофи 1,72 лв./кг 3,83 лв./кг +122%
Сирене 5,37 лв./кг 11,37 лв./кг +112%
Яйца 0,18 лв./бр. 0,34 лв./бр. +89%
Лук 0,75 лв./кг 1,40 лв./кг +87%
Кашкавал 10,42 лв./кг 18,56 лв./кг +78%
Портокали 1,38 лв./кг 2,46 лв./кг +78%
Леща 2,52 лв./кг 4,48 лв./кг +77,8%
Зеле 1,09 лв./кг 1,91 лв./кг +75%
Брашно 0,86 лв./кг 1,48 лв./кг +72%

Може също да харесате

Оставете коментар