11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Митрополит Николай, с ролексите и лимузините, все пак ще бъде кандидат за патриарх, бори се за тайни имоти за 10 млрд. лв.

БСДД

Въпреки че с писмо пловдивският митрополит Николай привидно се отказа да бъде кандидат за патриарх, той все пак ще участва в избора. Това твърдят източници в Светия Синод, според които процедура по отказване няма.

Митрополит Николай беше сочен за фаворит за наследник на Негово Светейшество Неофит. Той е най-сериозният фактор в Синода и най-влиятелен след митрополитите. Въпреки че владиката има спорна репутация, източниците твърдят, че Николай Пловдивски само формално се е отказал от надпреварата, тъй като залогът в избора са ценните имоти на Българската православна църква. Тяхната стойност е над 10 млрд. лв. Те се управляват в пълна тайна и без регистър.

Интригата около това кой ще бъде следващият патриарх се засилва всеки ден, особено след панихидата на 40-ия ден от смъртта на патриарх Неофит. Наследникът му ще бъде избран на 30 юни, когато е насрочен Църковният събор. Десет дни по-рано, на 20 юни, Светият синод ще определи тримата митрополити, които ще участват в надпреварата. Деветима от владиците отговарят на изискванията – 5 години стаж като митрополит и навършени 50 години.

Духовниците са разделени на три лагера. За първи фаворит се сочи Ловчанският митрополит Гавриил. Втората група се върти около Варненския митрополит Йоан, който временно управляваше Синода след смъртта на Неофит. Твърди се, че той успешно балансира между лобитата в Синода. Третата група, разбира се, се е сформирала около митрополит Николай.

Според източници, митрополит Николай е изразил личната си позиция, че не желае и няма да приеме да бъде номиниран като кандидат за патриаршеския престол. Но това не зависи от него. Ако бъде номиниран и събере гласове, трябва да участва. Освен това той се ползва с огромна подкрепа от хората в своята епархия, която се е разраснала под неговото ръководство.

Според неофициални данни 8 от митрополитите са негови съмишленици, а петима са в лагера на Гавриил. Номинациите на тримата митрополити, които ще се борят за патриарх, стават с тайно гласуване. Няма процедура в устава на Българската православна църква, по която да се откажеш от номинация. Който събере две трети от гласовете, отива на патриаршески избор, обяснява източникът.

Той твърди, че никой от митрополитите няма да се съобрази с писмото на Николай. И след като владиката получи достатъчно подкрепа от духовенството и миряните, той ще приеме. Той ще оправдае „склоняването“ да е кандидат за патриарх „в името на единството на Църквата“.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук