27 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Мизерия и безхаберие: Препълнените контейнери за боклук в община Родопи – кой ще поеме отговорност?

Община Родопи потъва в боклук, а гневът на жителите расте с всеки изминал ден. Сигналите не спират да заливат редакционната ни поща – препълнени контейнери, разпилени отпадъци по улиците и мизерия, която е станала част от ежедневието във всички села на общината. Вместо чистота и ред, срещаме гледки, които подкопават всяка надежда за нормален живот в тези населени места. А виновникът? Фирмата КМД, която е отговорна за поддръжката и редовното извозване на боклука, сякаш е потънала в мълчание и бездействие.

Гражданите са отчаяни. Излизат от домовете си сутрин и са посрещнати от препълнени контейнери, от които отпадъците се разсипват и разнасят наоколо. Миризмата е непоносима, вятърът разпилява боклука по улиците, а животни ровят из купчините, в търсене на храна. Това не е просто неприятна гледка – това е заплаха за здравето и благосъстоянието на всички в района.

През последните месеци, проблемът с препълнените контейнери в община Родопи не само че не намалява, а напротив – става все по-сериозен. Редовното извозване на отпадъците, за което общината плаща на КМД, явно не се осъществява както трябва. Опитахме се многократно да се свържем с фирмата, която е натоварена с тази жизненоважна задача, но получихме… нищо. Нито отговори, нито обяснения, нито дори минимално уважение към въпросите на жителите, които плащат данъците си и очакват качествена услуга в замяна. Телефоните не се вдигат, а фирмата се скрива зад стена от мълчание.

И какво се получава? Общинският бюджет отделя пари за поддръжка на чистотата, жителите плащат своите данъци, а в замяна получават хаос и мизерия. Всеки ден минава без никаква промяна, без дори знак, че някой е загрижен за този огромен проблем. Местните хора вече се питат – докога ще търпим това безобразие? Къде е отговорността на КМД? И защо общината не предприема никакви мерки, за да накара тази фирма да изпълнява задълженията си?

От снимките, изпратени от нашите читатели, ясно се вижда колко тежка е ситуацията. Боклукът се разпростира по улиците, а мизерията расте с всеки изминал ден. Това не е просто въпрос на неудобство – това е въпрос на обществено здраве. Препълнените контейнери и разпилените отпадъци създават благоприятна среда за развитието на болести, насекоми и гризачи. Въпрос на време е преди да се появят сериозни здравословни проблеми сред населението, ако не се вземат спешни мерки.

И докато ситуацията с боклука се влошава, ние трябва да се запитаме – кой ще поеме отговорност за тази криза? Защо КМД, която получава финансиране от общината, не изпълнява задълженията си? И защо общинските власти си затварят очите и не предприемат мерки? Тук не говорим за лукс – говорим за базово право на гражданите да живеят в чиста и безопасна среда.

Какво трябва да направят хората? Да продължават да подават сигнали, които остават без отговор? Да чакат ли още седмици или месеци, докато ситуацията стане неуправляема? Къде е общината, къде са отговорните лица, които трябва да контролират и санкционират подобни небрежности? Всички си задаваме тези въпроси, но отговорите липсват. Вместо това, виждаме как безхаберието на КМД и липсата на контрол от страна на местната власт води до все по-сериозни последици за хората.

Докога ще се търпи това безобразие? Докога ще мълчим пред очевидното? Общината и КМД дължат на гражданите не само обяснение, но и спешни действия. Време е отговорните институции да се събудят и да направят нещо конкретно. Хората заслужават повече от мълчание и безразличие. Те заслужават да живеят в чиста среда, без да се страхуват от мизерията и здравословните рискове, които тя носи със себе си.

Местната власт и КМД имат едно ясно и недвусмислено задължение – да осигурят чистота и ред в община Родопи. Време е да спрат оправданията и мълчанието. Време е да се предприемат конкретни мерки за решаването на проблема. Стига толкова! Жителите на общината вече не могат и не трябва да търпят това.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук