15 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

„Монди“ затваря от Нова година, 400 работници излизат на борсата

БСДД

Заводът за хартия „Монди“ в Стамболийски затваря врати. Това ще засегне около 400 работници, които ще отидат в бюрата по труда от Нова година.

„Плановете на ръководството са от Нова година заводът окончателно да затвори. Причината са щетите от пожара преди месец и загубените мощности“, каза пред Радио Пловдив председателят на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.

Непопулярната мярка идва около месец след пожара, който нанесе сериозни поражения на машината за производство на крафт хартия и доведе до спирането на производствения процес. При инцидента тогава нямаше пострадали, но пораженията върху техниката са сериозни.

След като са преценили възможностите за възстановяване на специализираната техника, от ръководството на завода са решили, че затварянето на предприятието в Стамболийски и снабдяването с хартия от други заводи от групата на Монди е най-добрият начин на действие.

Кметът на община Стамболийски Петър Неделев проведе спешна едночасова среща с ръководството на предприятието, за да получи повече информация.

„Освобождаването ще става поетапно след Нова година. Накрая ще оставят една група, за да консервира скъпите машини. Решението за затварянето на завода е на австрийското ръководство на завода. Макар че все още има 6-7 кранове, които ремонтират, явно са решили, че така им е по-изгодно“, коментира кметът на община Стамболийски Петър Неделев.

„При нас все още няма уведомления за масово съкращаване на работници. Това са предварителни данни, няма нищо официално и конкретно. Реално предприятието се закрива и няма да има никаква дейност от догодина“, каза още Бойкински.

„Монди“ е най-големият работодател и данъкоплатец в община Стамболийски, който ежегодно изплаща около 500 000 лв. данъци в местния бюджет. „Това е стратегическо предприятие! Всяко горско в страната има договор с „Монди“ за изкупуване на дървесина. Представете си само колко много хора са това!“, допълни кметът.

Така че негативният ефект ще бъде двоен – както закриване на работни места, така и по-малки постъпления в общинската хазна.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук