28 C
Пловдив
неделя, юли 6, 2025

Може ли зехтинът, считан за диетичен, всъщност да води до напълняване?

Когато преди три години холивудската звезда Марк Уолбърг разкри, че е напълнял, пиейки зехтин, мнозина посрещнаха твърдението му със скептицизъм. Все пак зехтинът отдавна е утвърден като символ на здравословно хранене и ключов елемент в средиземноморската диета, която е призната за една от най-полезните в света. Ново американско проучване обаче може би дава научно обяснение на думите на актьора, разкривайки потенциални рискове от прекомерна консумация.

Как Марк Уолбърг качи 14 кг за 6 седмици?

Уолбърг е трябвало да натрупа 14 килограма за шест седмици заради роля. В началото се тъпчел с висококалорични храни, но без особен ефект, а и процесът станал неприятен. Тогава той променил тактиката.

„Пиех по чаша зехтин на ден и ядях по няколко яйца, парчета бекон, два печени картофа, пържола и бял ориз“, обясни актьорът. Диетата му преминала през фази с високо съдържание на протеини, въглехидрати, а накрая – нишестета и натрий, за да постигне максимално подуване. Паралелно с това продължавал сутрешните си тренировки, за да изгаря калории и да огладнява преди следващото хранене. „Никак не беше забавно, няма нищо по-лошо от това да си сит от последното хранене и пак да трябва да ядеш“, признава Уолбърг. Именно зехтинът се оказал ключов за бързото му наддаване на тегло.

Научното обяснение: ролята на олеиновата киселина

Наскоро американски учени публикуваха резултати от проучване, което може би дава отговор защо зехтинът е помогнал на Уолбърг. Изследването, проведено върху мишки, е показало, че прекомерната употреба на зехтин крие риск от напълняване. Животните били хранени с диети, обогатени с различни мастни киселини, съдържащи се в зехтин, мляко, свинска мас, кокосово, фъстъчено и соево масло.

„Искахме да разберем дали простото преяждане с храни, богати на мазнини, причинява затлъстяване, или съставът на съдържащите се в тях мастни киселини е важен“, обяснява д-р Майкъл Рудолф, доцент по биохимия в Университета на Оклахома и съавтор на изследването.

Експериментът показал, че най-много мастни клетки са се образували при мишките, хранени с олеинова киселина, която е основна съставка в зехтина. Учените смятат, че именно тя насърчава бързото размножаване на мастни клетки, което води до по-голямо наддаване на тегло в сравнение с консумацията на други масла.

Д-р Рудолф обяснява с аналогия: „За да разберете какво се случва, си представете, че мастните клетки са армия. Когато давате олеинова киселина, първоначално това увеличава броя на войниците в нея, което създава по-голям капацитет за съхранение на излишни хранителни вещества. Това означава, че с течение на времето може да се появи затлъстяване, което по-късно да доведе до сърдечносъдови заболявания или диабет, ако не се контролира.“

Умереност е ключът: ползи и рискове

Важно е да се отбележи, че настоящото изследване е проведено само върху животни. Учените не са категорични, че същите резултати ще се получат и при хора, но допускат висока вероятност за това, тъй като други проучвания също показват, че зехтинът може да насърчи покачването на тегло повече от други мазнини.

Въпреки тези нови данни, олеиновата киселина и зехтинът продължават да се свързват с редица ползи за здравето. Те се препоръчват в много диети и са сочени като средство за подобряване на здравословното състояние, постигане на дълголетие, по-ниски нива на възпаления в тялото и намаляване на риска от затлъстяване и сърдечни заболявания. Олеиновата киселина се среща и в други полезни храни като сирене, яйца и авокадо.

„Не искаме да кажем, че трябва да спрете да ядете тези храни. Основното ни послание е умереност и консумация на мазнини от различни източници„, посочва д-р Рудолф. „Приемането на малко олеинова киселина изглежда полезно, но по-високите и продължителни нива могат да бъдат вредни. Това изключително много се отнася за тези, които са изложени на риск от сърдечни заболявания.“

Колко зехтин е здравословно?

Определянето на здравословното количество зехтин е индивидуално и зависи от метаболизма на всеки човек, както и от другите източници на мазнини в диетата. Затова е препоръчително да се консултирате с диетолог.

Все пак, има някои общи ориентири. Препоръчителното количество калории от мазнини е около 500, или 50-60 грама дневно, при общ прием на калории между 1500 и 1800. Тъй като една супена лъжица зехтин съдържа 120 калории или 14 грама мазнини, е лесно да се надхвърли препоръчителното количество, особено ако се разчита само на него.

Друго проучване, проведено върху хора с висок риск от сърдечни заболявания, показало, че консумацията на по-малки количества зехтин може да доведе до по-голямо намаляване на нивата на „лошия“ холестерол. В него участниците, които приемали само една чаена лъжичка зехтин дневно, постигнали по-значителен ефект в сравнение с тези, които консумирали четири супени лъжици.

В крайна сметка, балансираният подход и вниманието към общия прием на мазнини от различни източници остават ключови за поддържане на добро здраве.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук