Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага въвеждане на горна граница за водното съдържание в бялото саламурено сирене, което не трябва да надвишава 65%. Това стана ясно по време на седмото заседание на Националния съвет по храните, председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.
Целта – защита на потребителите
Предложението е част от изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Според МЗХ мярката е насочена към защита на интересите на потребителите, които трябва да получават качествен продукт с гарантирани характеристики.
„Всички участници в агрохранителната верига трябва да работят за една основна цел – защита на потребителите и гарантиране на добри практики за лоялна търговия с храни“, заяви министър Тахов.
Български млечни продукти със защитено наименование за произход
По време на заседанието бяха обсъдени и актуалните процедури за вписване на производители в регистрите на Защитено наименование за произход (ЗНП) за „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“.
До момента:
- В регистъра на ЗНП „Българско кисело мляко“ са вписани 32 производители.
- В регистъра на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ фигурират 26 производители.
Очаква се обсъжданите промени да доведат до повишаване на стандартите в млечната индустрия и по-добра информираност на потребителите.