Плодовете поскъпват на борсите у нас през седмицата, докато цените на основните хранителни стоки и зеленчуците се движат разнопосочно, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се е повишил с 0,4 процента. При плодовете най-много поскъпват лимоните – 4,51 на сто до 4,50 лева за килограм.
Повишение има при кайсиите, ябълките и дините. Най-голямо поскъпване при зеленчуците тази седмица има отново при краставиците – с 16 на сто, а най-голямо поевтиняване – при морковите – със 17 на сто. По- скъпо се търгуват тиквичките с 14% и зрелият лук кромид.
Доматите поевтиняват с 13 на сто. Надолу е и цената на зелените и червените чушки – с близо 16 на сто. Зелето също поевтинява – с почти 7 процента.
При останалите хранителни стоки сериозна промяна в цената не се отчита.